Toni Greblă, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a transmis joi că, după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate de Curte, reacționând practic la desecretizarea documentelor din CSAT, dar și la vocile din societatea românească care cer refacerea primului tur la alegerilor prezidențiale.
Preşedintele AEP a precizat într-o intervenţie la Antena 3 CNN că ”după ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunţate de Curte, şi nu mai există, pentru că sunt depăşite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin”.
„Aşa spune legea”, a precizat Toni Greblă.
Preşedintele AEP a mai arătat că, după ce se desăşoară al doilea tur de scrutin, ”sunt anumite persoane, subiecţi, care pot să sesizeze CCR, solicitând eventual invalidarea scrutinului sau a candidatului”.
”Deocamdată nu am ajuns, însă, şi nu aş vrea să speculez”, a mai arătat Greblă.
El a menţionat că, în ceea ce priveşte atribuţiile, competenţele AEP, în cursul dimineţii au expediat ultimele buletine de vot la judeţele care sunt situate cel mai aproape de Bucureşti, astfel încât, din toate punctele de vedere, organizatoric, alegerile pot fi începute în data de 8 decembrie, la ora 7.00 dimineaţa în toată ţara şi vineri, în străinătate, la ora 12.00 ora locală.
Reacția vine după ce publicaţia Calea Europeană anunţă că a sesizat joi Curtea Constituţională a României privind ilegalităţile identificate şi comunicate de CSAT în legătura cu desfăşurarea procesului electoral din România pentru turul întâi al alegerilor prezidenţiale.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de SRI, SIE şi MAI, în şedinţa CSAT.
SRI consemnează, în raportul prezentat în CSAT cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, declasificat miercuri, acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatoce, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.
Deţinătorul unei firme din Braşov, fost programator, a făcut donaţii pe TikTok de peste un milion de euro şi a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicaţi în promovarea candidatului la preşedinţie Călin GEORGESCU, inclusiv după data încheierii campaniei electorale, arată SRI în raportul prezentat CSAT.
Serviciul Român de Informaţii (SRI) precizează, în raportul prezentat CSAT privind primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri. De asemenea, SRI a adăugat că aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea.