Există cu siguranță mai mulți, dar astăzi discutăm punctual despre care sunt acei 5 factori esențiali care te ajută să vinzi rapid locuința și la prețul corect.
Procesul de vânzare/cumpărare a unui imobil este unul cât se poate de complicat, deși, la prima vedere pare că vorbim despre o tranzacție în maxim doi pași. În esență, procesul de vânzare/cumpărare a unui imobil este o sarcină care vine la pachet cu mai multe elemente: de la cele specifice statutului comercial, în sine, până la elemente de natură juridică sau financiară care nu sunt, nici pe departe, de lepădat.
Pe de altă parte, vânzarea unei locuințe, apartament sau casă, depinde de locație, posibilităţile de finanţare disponibile în piaţă, marketingul, starea proprietăţii şi preţul.
Pe primele două nu le poți controla, neapărat, însă celelalte sunt în mâinile vânzătorului și bine ar fi să țină de cont de calitatea lor.
1. Calitatea locuinței. Dacă există probleme majore pe care cumpărătorul le va descoperi, acestea, în mod natural, vor scădea prețul imobilului. Dintre cele mai la îndemână exemple sunt petele și mirosul de mucegai sau igrasie, pereţi crăpaţi, probleme cu sistemele de încălzire şi răcire, instalaţia electrică, instalaţia sanitară sau nereguli în legătură cu actele proprietăţii. Există două variante care pot rezolva această situație: fie vânzătorul se ocupă de reparații, fie face un deviz, îl predă cumpărătorului și se ocupă de achitarea lui.
2. Alegerea expertului imobiliar. Desigur, întotdeauna este potrivit să apelezi la ajutorul specialiștilor, dar și aici este cu dus și întors.
„Există o serie de aspecte pe care trebuie să le verifici atunci când alegi specialistul care te să ajute să-ți vinzi locuința. Dacă agentul sau agenția prezintă garanții. Este bine ca fiecare compărător / vânzător să verifice site-ul, să solicite agentului desemnat diploma care să ateste faptul a urmat un curs de specializare în domeniu.
Un agent care are studii în domeniu ar trebui să fie capabil să se ocupe corect și eficient de tranzacționarea imobilului și poate preîntâmpina eventuale întârzieri care pot duce la anularea unei tranzacții din cauza lipsei anumitor documente necesare și timpilor prea mari de realizare a acestora.”, explică Diana Micu, expert imobiliar.
3. Depersonalizarea casei. Specialiștii în vânzări imobiliare spun că este foarte important ca în momentul în care vrei să-și vinzi locuința, să elimini din acel spațiu toate acele obiecte care personalizează spațiul. Ne referim aici la pozele de familie sau obiectele personale ale vânzătorului.
4. Respectarea celor 5 simțuri. Un imobil care este scos la vânzare trebuie să respecte principiul celor 5 simțuri primare: vedere, auz, gust, atingere şi miros. Acestea vor trezi un anumit set de emoţii cumpărătorului și vor fi decisive în decizia de cumpărare sau nu a locuinței.
5. Stabilește prețul corect. Prețul este unul dintre cele mai importante criterii luate în calcul de către cumpărători, astfel că acest aspect poate face diferența între o vânzare încheiată rapid și un apartament rămas în „piață”. Pentru un proprietar nefamiliarizat cu domeniul, o evaluare realistă poate fi o sarcină destul de dificilă, cu atât mai mult cu cât este, probabil, și destul de atașat emoțional de locuința sa. Primul pas este să fii la curent cu ceea ce se întâmplă pe piața imobiliară, cu prețurile apartamentelor, dar nu numai. De ajutor în stabilirea unui preț „corect” îți va fi, însă, și un agent imobiliar profesionist, bun cunoscător al zonei și segmentului de piață în care se încadrează imobilul tău.
„Fără doar și poate, prețul va determina comportamentul cumpărătorului, de aceea o evaluare corectă și realistă, îl va ajuta pe vânzător să-și ducă la bun sfârșit tranzacția. Se întâmpla, spun din experiență, ca supraevaluarea să fie greu de combătut, însă un expert imobiliar cu experiență are toate pârghiile pentru a demonstra că prețul corect este cel care face diferența.”, conchide Diana Micu.