BUSINESS

Topul celor mai zgârciți afaceriști în funcție de salariile pe care le oferă angajaților

Topul celor mai zgârciți afaceriști în funcție de salariile pe care le oferă angajaților

Platforma de recrutare BestJobs a publicat o analiză a situației angajatorilor din România, reușind astfel să întocmească un top al celor mai zgârciti afaceriști, în funcție de salariile pe care le oferă oamenilor pe care îi au în subordine.

Specialiștii în recrutare spun că în primele luni ale anului 2023, comparativ cu ceea ce s-a întâmplat în aceeași perioadă a anului trecut, salariile sunt net inferioare.

VĂ INFORMĂM ȘI: Cresc salariile pentru bugetari! Mii de români beneficiază de sporuri și majorări substanțiale

Topul celor mai zgârciți afaceriști în funcție de salariile pe care le oferă angajaților

Câştigul mediu net în ianuarie 2023 a fost încadrat undeva la 4.254 lei, mai mic cu 3,3% decât în decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Cei mai darnici angajatori au fost cei din domeniul IT, în timp ce, de departe, industria HoReCa a ofertat cel mai slab noii angajați.

„Privind în ansamblu, industria HoReCa dă cele mai puternice semnale de revenire din 2019 până în prezent. Chiar dacă salariile nu înregistrează creşteri deocamdată, numărul total de joburi a crescut cu peste 50% în primele trei luni din 2023, comparativ cu ultimul trimestru din 2022. La polul opus, volumul de oferte de angajare pentru specialiştii IT a scăzut uşor în acest an, lucru care nu e surprinzător dacă ne uităm la peisajul IT global. Acest lucru nu înseamnă totuşi că nevoia de specialişti scade, deficitul din IT fiind în continuare cel mai mare în România, dar este o perioadă în care angajările din acest domeniu decelerează puţin, până când piaţa se stabilizează”, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

În Construcţii şi Instalaţii, salariile arhitecţilor au crescut cu 26,4%, ai tehnicienilor în ingineria mecanică, cu 6,7%, în timp ce ale electricienilor, au scăzut cu 6,3%. În Inginerie, cele mai mari creşteri au fost pentru Inginerii chimişti (30%), Inginerii de producţie (26%), dar şi pentru Mecanicii şi reparatorii auto (16%).

Potrivit analizei, citată de știripesurse.ro, scăderi s-au înregistrat pentru Inginerii electrici (9,4%), Designeri multimedia (6%) şi Inginerii de mediu (5%). În zona Financiar/ Contabilitate, au crescut salariile pentru Contabili (7%), Consilieri financiari şi de investiţii (11%), Responsabilii cu procesarea salariilor (17%). Rolurile care primesc oferte mai mici sunt cele de Broker (22%) şi Recuperatorii de creanţe (15,5%);

De asemenea, în IT/ Telecom, ofertele au fost mai generoase pentru Administratori sistem (30%), Specialişti în reţele de calculatoare (27%), Specialişti în baze de date (19%). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat pentru Administratorii de baze de date (17%) şi pentru Dezvoltatorii de aplicaţii (6%).

În zona HoReCa, salariile au scăzut pentru Bucătarii şefi (12%), Personal recepţie (10%), dar au crescut pentru Ghizi turistici (25%), Consultanţi călătorii (22%) şi Ajutoarele în bucătărie (15%).

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele