NEWS

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Principalele modificări care intră în vigoare din această lună

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Principalele modificări care intră în vigoare din această lună
sursa foto: playtech.ro

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Începând cu 1 septembrie 2024, noua Lege a pensiilor (nr. 360/2023) aduce modificări esențiale în modul de calcul al pensiilor. 

Legea 360/2023, cunoscută sub denumirea de Noua Lege a Pensiilor Publice, aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii din România. Deși unele prevederi ale legii sunt deja aplicabile, majoritatea modificărilor vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Unele prevederi se aplică din ianuarie

Legea 360/2023 urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și restabilirea încrederii în acest sistem, asigurând în același timp un nivel de viață decent pentru pensionari și menținând sustenabilitatea bugetară, conform notei de fundamentare.

Deși legea va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, anumite prevederi se aplică deja de la 1 ianuarie 2024: posibilitatea de a continua activitatea până la 70 de ani, majorarea punctului de pensie, și termenul de 45 de zile pentru contestarea deciziilor emise de casele teritoriale de pensii.

Printre principalele modificări, se numără stabilirea aceleași vârste legale de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani. În plus, femeile vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au.

Noua lege a pensiilor reglementează pensiile de limită de vârstă, anticipate, de invaliditate și de urmaș, aducând modificări semnificative în sistemul public de pensii.

crește vârsta de pensionare
Sursă foto: colaj Mediaflux/Pixabay

Vârsta și stagiul de cotizare

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și femei, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Reducerea vârstei de pensionare pentru femei

Femeile cu stagiu complet de cotizare care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni până la 3 ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor. Astfel, femeile care au crescut un singur copil vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de șase luni, în timp ce cele care au născut și crescut cel puțin șapte copii vor avea o reducere maximă de trei ani și jumătate.

Schimbarea de la punctul de pensie la punctul de referință

Una dintre cele mai notabile modificări aduse de Legea 360/2023 este înlocuirea punctului de pensie cu punctul de referință. Valoarea inițială a punctului de referință este stabilită la 81 de lei. Pensiile vor fi calculate prin înmulțirea numărului total de puncte acumulate de asigurați cu valoarea punctului de referință, înlocuind metoda precedentă bazată pe punctul de pensie, potrivit Avocat.net

Recalcularea pensiilor

Recalcularea pensiilor se va face din oficiu, fără a necesita depunerea unei cereri de către pensionari. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că deciziile privind pensiile recalculate vor fi trimise prin Poșta Română în perioada 15-31 august 2024. În cazul în care recalcularea duce la o pensie mai mică decât cea actuală, pensionarii vor primi în continuare cuantumul mai mare. Deja cei mai mulți dintre pensionari au primit deciziile de recalculare a pensiilor.

Categorii de venituri incluse în recalculare

Noua lege clasifică veniturile luate în calcul în două mari categorii:

Venituri permanente: includ sporuri de vechime, indemnizații și majorări prevăzute de legi anterioare, sporuri acordate de ministere și alte sporuri constante.
Venituri nepermanente: acoperă forme de retribuire variabilă, premii anuale, al treisprezecelea salariu, indemnizații pentru muncă nenormată și alte sporuri temporare.

Punctele de stabilitate

Pentru cei cu stagii de cotizare mai mari de 25 de ani, se acordă puncte suplimentare, denumite puncte de stabilitate. Acestea sunt adăugate la punctajul total și includ:

0,5 puncte pentru fiecare an peste 25 de ani
0,75 puncte pentru fiecare an peste 30 de ani
1 punct pentru fiecare an peste 35 de ani
Deciziile de revizuire a pensiilor
Deciziile de revizuire a pensiilor, care corectează erori în calculul pensiilor existente, nu sunt legate de recalcularea conform noii legi. Acestea sunt emise separat și sunt parte din practica obișnuită a sistemului de pensii.

Pensiile și veniturile suplimentare

Pensionarii care au realizat venituri suplimentare sau au stagiile de cotizare nevalorificate pot solicita recalcularea pensiei. Recalcularea la cerere poate fi efectuată o singură dată pe an.

Pensie de urmaș și pensie anticipată

Pentru pensia anticipată, persoanele care au acumulat cu cinci ani mai mult decât stagiul complet de cotizare vor putea solicita pensionarea cu până la cinci ani înainte de vârsta standard, adică de la 60 de ani.

În ceea ce privește pensia de urmaș, aceasta va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui decedat care era deja pensionar sau îndeplinea condițiile pentru a primi pensie. Valoarea pensiei de urmaș va fi stabilită în funcție de numărul de beneficiari eligibili.

Noua lege a pensiilor vizează o reformă majoră care promite o recalculare mai transparentă și echitabilă, adaptată la noile realități economice și sociale. Potrivit notei de fundamentare a legii 360/2023, „sistemul de pensii trebuie să asigure un nivel de viață decent pensionarilor, în condițiile menținerii sustenabilității bugetare”.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie
Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă....
Cu ce să speli geamul de la cuptor ca să fie curat lună, fără să-l zgârii. E mai simplu decât credeai
Cu ce să speli geamul de la cuptor ca să fie curat lună, fără să-l...
Avertisment înfricoşător dat de Emmanuel Macron: UE ar putea muri / Europa mai are doar câţiva ani la dispoziţie pentru a evita dominaţia totală a SUA şi a Chinei
Avertisment înfricoşător dat de Emmanuel Macron: UE ar putea muri / Europa mai are doar...
Animalul descoperit recent care i-a uimit până și pe cercetători. Are 15 metri lungime și dinții ”ca niște lame”
Animalul descoperit recent care i-a uimit până și pe cercetători. Are 15 metri lungime și...
Ilinca Vandici și-a arătat burtica la TV. Totul despre SARCINĂ. Teo Trandafir va fi nașă. ''Copilul se va numi Teodor sau Teodora''
Ilinca Vandici și-a arătat burtica la TV. Totul despre SARCINĂ. Teo Trandafir va fi nașă....
Ce trebuie să faci ca să scapi de gustul amar al castraveților. Secretul bucătarilor de top
Ce trebuie să faci ca să scapi de gustul amar al castraveților. Secretul bucătarilor de...
A murit unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri români. A lăsat în urmă întrebări fără răspuns legate de unde au ajuns 500 mil. de euro după falimentul de răsunet
A murit unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri români. A lăsat în urmă...
Oraşul LOCUIT DOAR DE FEMEI cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Ce trebuie să facă bărbaţii ca să poată intra in oraş -GALERIE FOTO
Oraşul LOCUIT DOAR DE FEMEI cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Ce...
Cum arăta Brigitte Macron în tinerețe!?! Doamne, de NERECUNOSCUT!!! FOTO nemaivăzute
Cum arăta Brigitte Macron în tinerețe!?! Doamne, de NERECUNOSCUT!!! FOTO nemaivăzute
Bani din 2025. Se dau câte 200 LEI lunar. Sumele, virate pentru 2 milioane de români
Bani din 2025. Se dau câte 200 LEI lunar. Sumele, virate pentru 2 milioane de...
O furtună solară pune în pericol Pământul. Efecte dramatice sunt așteptate
O furtună solară pune în pericol Pământul. Efecte dramatice sunt așteptate
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Armata israeliană afirmă că l-a ucis pe şeful guvernului Hamas din Fâşia Gaza, Rawhi Mushtaha
Avertisment apocaliptic de la Bill Gates: Dacă vom reuşi cumva să evităm încă un mare război, lumea va fi lovită de o nouă pandemie
Avertisment apocaliptic de la Bill Gates: Dacă vom reuşi cumva să evităm încă un mare...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe imobile din România
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe imobile din România
Românii fug de aceste meserii bine plătite. Angajatorii sunt în haos
Românii fug de aceste meserii bine plătite. Angajatorii sunt în haos
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau...
Este cea mai bună veste pentru românii care au rate la bancă! Anunțul BNR
Este cea mai bună veste pentru românii care au rate la bancă! Anunțul BNR
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte...