BUSINESS

Totul despre camioanele care merg singure. Ce arată noile teste. ”Nu obosește, nu se uită la un film, nici la telefon”

Totul despre camioanele care merg singure. Ce arată noile teste. Nu obosește nu se uită la un film nici la telefon

Nu mai e mult până meseria de șofer de camion va fi de domeniul trecutului. Deja există o criză pe piață, iar din acest motiv producătorii grăbesc testele în urma cărora oamenii vor fi înlocuiți cu mașini care se conduc singure. 

O soluție la problemă o reprezintă camioanele autonome, iar mai multe companii sunt într-o cursă pentru a fi primele care lansează unul.

Printre aceștia se numără TuSimple, cu sediul în San Diego.

Fondată în 2015, TuSimple a finalizat aproximativ 2 milioane de mile de teste rutiere cu cele 70 de camioane prototip în SUA, China și Europa. TuSimple are ăn acst moment acorduri cu doi dintre cei mai mari producători de camioane din lume – Navistar în SUA și Traton, afacerea de camioane a Volkswagen, în Europa – pentru a proiecta și a construi modele complet autonome, pe care le speră să le lanseze până în 2024, scrie CNN.

Totul despre camioanele care care merg singure. Un avantaj: fără somn

Cel mai recent test rutier al TuSimple a implicat transportul de produse proaspete pe o distanță de 1500 de kilometri, de la Nogales, Arizona, până la Oklahoma City. De preluarea și transfer s-a ocupat un șofer uman, dar pentru cea mai mare parte a traseului – de la Tucson la Dallas – camionul s-a condus singur.

„Astăzi, pentru că sistemul nu este pe deplin gata, avem la bord un șofer de siguranță și un inginer de siguranță, dar am condus în deplină autonomie: șoferul nu atingea volanul”, a spus Cheng. Lu, președintele și CEO-ul TuSimple.

Călătoria a fost finalizată în 14 ore față de cele 24 obișnuite cu un șofer uman, mai ales pentru că un camion nu are nevoie să doarmă. În SUA, un șofer poate lucra doar 11 ore pe zi.

Șoferi mai fericiți?

Tehnologia va adăuga aproximativ 50.000 USD la costul unui camion, ceea ce face ca prețul final să fie de aproximativ 200.000 USD. Potrivit lui Lu, este încă mai ieftin decât să plătești pentru un șofer uman.

„Dacă iei 50.000 de dolari și îi împărți la 1 milion de mile, durata medie de viață a unui camion, înseamnă că adaugi cinci cenți pe milă. Dar economisești costul unui șofer uman, care se bazează pe salariile medii din SUA. este de aproximativ 80.000 $ până la 120.000 $ pe an – sau 80 de cenți până la 1,20 $ pe milă. În prezent, costul direct al forței de muncă este de aproximativ 50% din costul de exploatare a unui camion „, a spus el.

Concentrându-se pe drum, mai degrabă decât pe ridicarea și livrarea mărfurilor, TuSimple consideră că poate crea o nouă capacitate de transport de marfă fără a crea o nouă cerere de șoferi, protejând în același timp locurile de muncă existente.

„Un șofer UPS lasă 200 de pachete pe zi – nu pentru asta este menită autonomia. Credem că fiecare șofer se va putea pensiona ca șofer, chiar dacă va intra începe să lucreze chiar de astăzi”, a spus Lu.

TuSimple își propune să preia rutele dintre terminale și centrele de distribuție, care implică perioade lungi de condus monoton.

Camionul nu vorbește la telefon și nu se uită la filmuțe

Deși Lu spune că fiabilitatea atât a software-ului, cât și a hardware-ului trebuie încă crescută, TuSimple își plănuiește următoarele teste complet autonome, fără un șofer de siguranță uman în cabină, înainte de sfârșitul anului.

Rezultatele unor astfel de teste vor indica dacă compania își poate îndeplini obiectivul de a-și lansa propriile camioane până în 2024. Lu spune că 7.000 au fost rezervate doar în SUA.

Camioanele, mai spune compania, reacționează de 15 ori mai repede decât șoferii umani și pot vedea mai departe pe drum, chiar și noaptea.
„În SUA, în fiecare an, există aproximativ 5.000 de decese care implică camioane, iar cele mai multe se datorează erorilor umane”, a spus Lu. „Camionul nu obosește, nu se uită la un film și nu se uită la telefon. Nu e distras de nimic.”

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun tratament care să o vindece
Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția și niciun...
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii...
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Europa ar putea recurge la armata obligatorie pe fondul creşterii ameninţării unui război cu Rusia
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori cafeaua și îți dă energie întreaga zi
Băutura pe care e bine să o bei dimineața. E mai bună decât ceaiul ori...
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață, căsătorit fiind, «moartele de foame» prin Dubai''
Anamaria Prodan șterge iar pe jos cu Reghe. ''Un flaușat care vorbește mândru cum agață,...
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
Zodiile protejate de o aură divină în august 2024. Li se schimbă total viața!
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden o susţine pe Kamala Harris drept candidat al democraţilor pentru prezidenţiale / Cine îi solicită lui Biden demisia din funcţia de preşedinte
Joe Biden se retrage din cursa pentru Casa Albă / Reacţia lui Trump / Biden...
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu Ianis Hagi. Fanii au reacționat imediat. ”Atât de puri”
Ce a apărut pe contul de Instagram al Elenei, la câteva zile după nunta cu...