Regele Mihai I și Principesa Ana de Bourbon-Parma s-au cunoscut în anul 1947, la Londra, cu prilejul căsătoriei Principesei Elisabeta a Marii Britanii, azi Regina Elisabeta a II-a. Cei doi tineri s-au hotărât repede să se căsătorească.
Însă ceremonia de căsătorie a fost întârziată de opoziția Guvernului comunist din România, condus de Petru Groza, apoi de detronarea Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947. Regele României a fost silit să plece în exil în ianuarie 1948, iar prima parte a anului și-a dedicat-o organizării exilului democratic românesc și denunțării comunismului.
Regele Mihai I găsea puțini ascultători dispuși să îl ajute în Occident. Țările democratice din Occident erau încă fascinate de mitul lui Iosif Stalin.
În țări precum Franța sau Italia, partidele comuniste reprezentau o forță redutabilă. De aceea, țări occidentale precum Franța, Italia sau Danemarca au sugerat Regelui Mihai I că ar fi nepotrivit ca ele să fie gazda nunții cu Principesa Ana de Bourbon-Parma.
În aceste condiții, unchiul Regelui Mihai I, Regele Paul al Greciei, fratele reginei-mamă Elena a României, i-a transmis nepotului său că va organiza el nunta.
A apărut un nou impediment de natură confesională: Principesa Ana era catolică, iar Regele Mihai era ortodox. Constituția României prevedea ca descendenții cuplului regal să fie botezați și crescuți în confesiunea ortodoxă.
Din acest motiv, Papa Pius al XII-lea a refuzat să consimtă la încheierea aceste căsătorii, deși regina-mamă Elena a României și Principesa Margareta de Bourbon-Parma, mama viitoare mirese, au fost în audiență la Suveranul Pontif pentru a-și pleda cauza.
Ceremonia religioasă a avut loc în rit bizantin la Atena. Șeful Casei de Bourbon-Parma, ducele Xavier, a interzis membrilor catolici ai familiei să participe la nuntă.
Au venit, însă, la nuntă, rudele protestante ale Reginei Ana, adică membrii familiilor de Danemarca, de Hanovra și de Hesse. Regina Ana a României a fost condusă la altar de unchiul său, Principele Erick al Danemarcei.
Mihai și Ana și-au petrecut luna de miere în reședința de vară a regelui Greciei, la 90 de kilometri depărtare de Atena.
Reconcilierea cu Biserica Catolică a avut loc în 1966, după ce în 1965 a fost înlăturată schisma dintre Biserica Catolică și cea Ortodoxă. În biserica Sanit-Charles din principatul Monaco a avut loc o ceremonie de binecuvântare a căsătoriei regale. Regina Ana a rămas catolică, iar Regele Mihai I ortodox, până la sfârșitul vieților lor.