NEWS

Tradiții de Lăsata Secului 2023. Care sunt obiceiurile pe care le respectă românii pe 26 decembrie

Tradiții de Lăsata Secului 2023. Care sunt obiceiurile pe care le respectă românii pe 26 decembrie

Lăsata Secului 2023 are loc duminică pe 26 februarie și reprezintă de fapt ultima zi „de dulce”, înainte să înceapă Postul Paștelui 2023. Românii respectă o serie întreagă de tradiții perpetuate din generație în generație, de la an la an.

În plus, conform credințelor populare, Lăsata Secului marchează intrarea în noul an agrar.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Vești bune pentru români privind voucherele gratuite de 700 de lei. Marcel Boloș a făcut anunțul cel mare pentru milioane de oameni

Tradiții de Lăsata Secului 2023

În cultura populară, de asemenea, există o serie de tradiții care se respectă de Lăsata Secului. În această zi, finii merg la nași cu plocon, își cer iertare pentru greșelile pe care le-au făcut, după care se așează la masă. Există zone în care vasele spălate se pun cu gura în jos ca să fie ținute deoparte necazurile. De asemenea, pe 26 februarie, anul acesta, în alte zone se pregătește o masă cu bucate alese și se invită toate rudele pentru a petrece împreună.

În Muntenia, de Lăsata Secului, gospodinele prepară plăcinte cu brânză dulce și stafide pe care le oferă soacrelor, pentru ca relația să rămână dulce în timpul Postului Paștelui. În Transilvania și Banat, pe de altă parte, are loc sărbătoarea cunoscută sub denumirea de obiceiul Opaițelor.
Oamenii se adună pe câmp sau pe dealuri și aprind un foc mare, iar tradiția spune că focul aprins din opaițe are rol de purificare și alungă spiritele rele.

Postul Paștelui în 2023 începe pe 27 februarie, durează 48 de zile, iar în această perioadă denumită și Postul Mare, creștinii ortodocși nu vor consuma lactate sau alte produse de origine animală. De asemenea, este interzis consumul de alcool și tutun. Postul trupesc trebuie să fie însoțit și de cel sufletesc. Ceea ce înseamnă că dincolo de aspectul mâncării, credincioșii trebuie să renunțe la gânduri necurate, gesturi nepotrivite, și să fie mai buni cu cei din jur.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele