Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe. Cum își pot visa ursitul fetele nemăritate

de: Cristiana Cernega
22 04. 2024
Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe
www.media.evz.ro

Sunt o mulțime de tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe pe care orice creștin trebuie să le respecte cu sfințenie. Este o zi cu adevărat importantă pentru toată lumea. 

Biserica Ortodoxă prăznuiește Sfântul Gheorghe pe data de 23 Aprilie în fiecare an. Se spune că această sărbătoare este considerată și începutul verii pastorale. Mai mult decât atât, foarte mulți români își sărbătoresc onomastica. Sfântul Gheorghe este considerat un martir și este venerat pentru credința și curajul său în timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, potrivit Libertatea.

Tradiții și superstiții de Sfântul Gheorghe

  • În trecut, în dimineața zilei de Sfântul Gheorghe, un bărbat așază ramuri verzi la stâlpii de la poartă, dar și ai caselor și ferestrelor, în grădini, la grajduri, anexe. Se credea ca oamenii și animalele să fie fierte erau protejate de forțele malefice. Ramurile acestea erau păstrate timp de un an pentru a fi folosite drept leacuri împotriva bolilor.
  • În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe fetele care trebuiau să se mărite își puteau visa ursitul. Ele priveau în această noapte într-un vas de forma cilindrică, care este confecționat din doage de brad, cu o toartă în care se ține apa de băut.
  • În dimineața zilei de 23 Aprilie fetele trebuie să pună în mijlocului drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a observa care picior va călca peste ele. Dacă tinerii pe care îi plăceau nu călcau pe coronițe, fetele credeau că se vor mărita în acel an. Coronițele și brazdele erau păstrate timp de un an pentru a fi folosite ca remediu pentru în ameliorarea diferitelor boli.
  • Nimeni nu are voie să doarmă în această zi. Dacă încălcați această regulă, se spune că veți fi somnoros tot anul.
  • Femeile căsătorite mergeau în pădure și culegeau plante doar de ele știute, untul vacii etc, pe care le adăugau în hrana animalelor. În acest mod, credeau că vacile vor da mai mult lapte și de bună calitate.
  • În zona Bucovinei există obiceiul urzicatului. În această zi, tinerii se ating pe mâini și pe picioare cu tulpină de urzică, crezând că vor deveni mai ageri, mai sănătoși, mai harnici și vor avea mai multă putere de muncă astfel.
  • Astăzi nu trebuie să lucrați în gospodărie. Nu spălați, nu călcați, nu coaseți, nu dați cu mătura, nu ștergeți praful etc. Trebuie să mergeți la biserică și să vă rugați.
  • Când ajungeți acasă, luați masa cu cei din familie și cu cei dragi. Mâncați din preparatele delicioase, iar în restul zilei odihniți-vă.
  • O superstiție spune că din această zi, de Sfântul Gheorghe încep să iasă șerpii.
  • Cu o zi înainte de Sfântul Gheorghe, femeile scot în curtea casei uneltele de țesut, întrucât razele soarelui să le încălzească. Gospodinele sunt convinse că vor avea spor de lucru în tot timpul anului.