NEWS

Tramvaie noi în București din acest weekend. Ședință CGMB pentru ultimele detalii privind noile vehicule STB

Tramvaie noi în București din acest weekend. Ședință CGMB pentru ultimele detalii privind noile vehicule STB

Tramvaie noi în București din acest weekend, după pregătirile din ultimele zile. Pasul final este decis vineri, atunci când consilierii generali ai Capitalei se întrunesc în şedinţă, pe ordinea de zi figurând un singur proiect de hotărâre, privind punerea noilor tramvaie la dispoziţia Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov, astfel încât acestea să fie folosite de sâmbătă pe traseu de către STB, după testele din ultimele zile.

Tramvaie noi în București din acest weekend. Ședință CGMB pentru ultimele detalii privind noile vehicule STB

Astfel, conform proiectului, se aproba punerea la dispoziţia ADI pentru Transport Public, etapizat, a celor 100 de tramvaie. Acestea vor fi utilizate de Societatea de Transport Bucureşti STB SA.

Conform contractului încheiat între Municipiul Bucureşti şi Asocierea Astra Vagoane Călători SA – CRRC Qingdau Sigang CO, până la sfârşitul anului 2022 vor fi furnizate 17 tramvaie, din totalul de 100.

Miercuri, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că membrii Comisiei de recepţie au decis că tramvaiele livrate de Astra Arad sunt conforme şi respectă cerinţele din caietul de sarcini.

Potrivit informaţiilor transmite de Societatea de Transport Bucureşti, în luna octombrie, pe pagina de Facebook, tramvaiul Imperio face parte din gama de 36 metri.

„Achiziţia celor 100 de tramvaie noi aduce o serie de avantaje pentru STB S.A., dintre care menţionăm: creşterea capacităţii de transport fără a fi necesară creşterea parcului circulant; creşterea accesibilităţii datorată podelei total coborâte şi a celor 5 uşi duble de acces; reducerea timpilor de parcurs şi creşterea calităţii rulării prin sistemele moderne de tracţiune bazate pe motoare de curent alternativ cu invertoare de tracţiune; consum energetic mult mai redus faţă de tramvaiele aflate în exploatare. Astfel, consumul energetic specific este de doar jumătate din cel al unui vagon V3A, respectiv doar o treime din valoarea unui tramvai Tatra”, menţiona sursa citată.

 Cele 15 tramvaie Imperio vor circula, începând de sâmbătă, pe linia 41

Conform STB, tramvaiele au noua generaţie de validatoare la fiecare uşă, pentru a face plata călătoriei şi cu cardul bancar sau cu dispozitive smart NFC. Tramvaiele au sistem de aer condiţionat şi încălzire HVAC, ce permite reglarea automată a temperaturii, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon. Tramvaiele sunt echipate cu prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile şi cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului.

„Din punct de vedere al exploatării, utilizarea noilor sisteme de tracţiune aduce o reducere a perioadelor de imobilizare pentru reviziile periodice, dar şi o reducere a timpilor necesari reparaţiilor accidentale. Conducătorii tramvaielor beneficiază de condiţii moderne de operare, cu o cabină spaţioasă, echipată cu aer condiţionat, camere video cu vedere în interiorul şi exteriorul tramvaielor şi un sistem de informare care le va oferi informaţii despre starea de funcţionare a sistemelor tramvaiului, operarea uşilor şi alte informaţii necesare în timpul mersului”, transmitea Societatea de Transport Bucureşti.

Fiecare tramvai va avea controlor care să prevină actele de vandalism

Până la ieșirea noilor tramvaie pe traseu, STB SA s-a ocupat de instruirea vatmanilor și de asemenea, de redistribuirea parcului de vehicule, astfel încât de la anul, linia 41 să aibă intgral tramvaie cu accesibilitate sporită.

Totodată, ca măsură de prevenire a actelor de vandalismn și pentru a încuraja plata călătoriei, fiecare tramvai va avea controlor dedicat, responsabil și cu partea de monitorizare a activităților pe parcursul întregii zile, informează compania.

„Odată cu venirea acestor tramvaie, ne dorim să oferim publicului călător condiții mai bune de deplasare, care să-i determine să utilizeze din ce în ce mai mult transportul public. Ca orice nouă investiție, aceasta trebuie păstrată, ea fiind un bun comun”, a declarat Adrian Criț, Director General STB SA.