NEWS

Transferurile ilegale de deșeuri au atins cote alarmante în Uniunea Europeană, inclusiv în România

Transferurile ilegale de deșeuri au atins cote alarmante în Uniunea Europeană inclusiv în România

Transferurile ilegale de deșeuri au atins cote alarmante în Uniunea Europeană, inclusiv în România. Europarlamentarul român, Dan Motreanu, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește transferurile ilegale de deșeuri în Uniunea Europeană. Oficialul a postat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, în care arată că este nevoie de consolidarea regulilor pentru combaterea traficului ilegal de deșeuri, ceea ce a susținut și în plenul Parlamentului de la Strasbourg.

Europarlamentarul a opinat că situația din prezent în ceea ce privește transferurile de deșeuri trebuie să fie corectată, iar un rol important îl va juca chiar Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

”Am susținut, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, consolidarea regulilor pentru combaterea traficului ilegal de deșeuri. Noua legislație va prevede interzicerea transferurilor între statele membre de deșeuri destinate eliminării. În cadrul dezbaterii referitoare la revizuirea legislației privind expedierile de deșeuri, la care a participat și Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, am atras atenția că transferurile ilegale de deșeuri au atins cote alarmante în Uniunea Europeană, inclusiv în România, generând astfel consecințe grave și pe termen lung asupra sănătății publice și a mediului înconjurător”, a notat europarlamentarul român, Dan Motreanu, conform agrointel.ro.

Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară din Parlamentul European (ENVI) a ajuns la un acord ambițios referitor la revizuirea legislației privind expedierile de deșeuri. Acesta cuprinde noi reguli, clare și stricte, privind combaterea traficului ilegal de deșeuri.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) va fi implicat în investigațiile transnaționale privind traficul de deșeuri, în consolidarea cooperării între statele membre și înăsprirea regimului de sancțiuni pentru a descuraja activitățile infracționale în acest domeniu.

Este nevoie de un Plan UE de acțiune pentru combaterea expedierilor ilegale de deșeuri pentru a putea lupta cu acest fenomen

Urmează votul în Plen pe acest raport și ulterior, demararea negocierilor între Parlament și Consiliu. Se preconizează un acord care va conține prevederi.

Interzicerea transferurilor între statele membre de deșeuri destinate eliminării ( cu o eventuală excepție ca statele membre să încheie în anumite condiții acorduri de a gestiona în comun deșeurile).

Interzicerea importurilor tuturor tipurilor de deșeuri (inclusiv a deșeurilor care pot fi reciclate și valorificate) atunci când există motive să se considere că un stat membru nu gestionează deșeurile în mod corespunzător.

Măsuri consolidate privind controalele asupra unităților, întreprinderilor, brokerilor și comercianților de deșeuri, precum și întărirea controalelor la punctul de expediere al deșeurilor, la punctul de destinație, pe durata transportului și la frontierele UE.

Stabilirea de sancțiuni cu efect de descurajare, care vor ține seama de gravitatea încălcărilor, de capacitatea financiară a celor implicați (cifra de afaceri), avantajele economice obținute și prejudiciile aduse mediului.