Transgaz vrea să reconfigureze complet rețeaua naționale de gaze. Operatorul național de transport al gazelor naturale din România, a informat investitorii că, în Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 5 martie, a aprobat finanțarea Planului de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale pentru perioada 2024-2033.
Potrivit informațiilor publicate pe ceenergynews.com, planul companiei de stat include reconfigurarea rețelei de gaze, care a fost concepută inițial atunci când scopul principal era aprovizionarea marilor consumatori industriali și asigurarea accesului la resurse concentrate în mijlocul țării și în Oltenia.
Dezvoltarea vizează în primul rând transportul de gaze din Marea Neagră și regiunea Caspică către România și alte piețe regionale, citează Jurnalul.ro.
Printre investițiile logistice pe care Transgaz plănuiește să le pună în practică se numără conducta de 308,3 kilometri Tuzla-Podisor, care va lega Marea Neagră de culoarul bidirecțional BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), care este de așteptat să fie construită în acest an.
Proiectul va permite transportul de gaze către Bulgaria și Ungaria prin interconexiunile existente: Giurgiu-Ruse (cu Bulgaria) și Nădlac-Szeged (cu Ungaria).
Potrivit informațiilor oficiale, BRUA va suferi o creștere treptată a capacității cu Ungaria, de la actualele 2,63 miliarde de metri cubi (bcm)/an în trei pași la 2,98, 4,38 și 5,32 miliarde de metri cubi/an până în 2029.
Transgaz are totodată planuri de construire a unei noi conducte de 97 de kilometri care să facă legătura cu Serbia de-a lungul traseului Recaș-Mokrin până în 2028. Aproximativ 85 km vor fi pe teritoriul României și 12 km în Serbia, cu o capacitate de 1,2 miliarde cm/an în ambele sensuri.
Un alt proiect important este EASTRING, care va conecta sursele de gaze din regiunea Caspică la sistemele din Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, oferind în același timp o rută de transport direct între nodurile de gaze din Balcani și Europa de Vest. Prima fază este de așteptat să fie finalizată până în 2028, a doua fază până în 2033, atingând o capacitate de aproximativ 20, respectiv 40 bcm/an.
Planurile includ și construirea unui nou terminal GNL pe coasta Mării Negre până în 2028, cu toate facilitățile aferente pentru a primi GNL din zona Mării Caspice și Orientul Mijlociu.
Tipul terminalului, instalațiile și capacitatea acestuia vor fi determinate în fazele de proiectare, în funcție de cererea de gaz rezultată din procedurile de rezervare a capacității.