SPORT

Trei zile de doliu în Brazilia pentru Pele. Celebra statuie a lui Iisus din Rio, luminată în culorile naționalei

Trei zile de doliu în Brazilia pentru Pele. Celebra statuie a lui Iisus din Rio luminată în culorile naționalei

Au fost decretate trei zile de doliu în Brazilia. La scurt timp de la anunțul morții lui Pele, țara i-a adus un omagiu legendei fotbalului mondial prin luminarea celebrei statui Hristos Mântuitorul din Rio de Janeiro în culorile statului brazilian, informează globo.com. Și stadionul Wembley a fost luminat pentru Pele.

„Doliul oficial este decretat în toată ţara, un semn de respect după decesul lui Edson Arantes do Nascimento, Pele, scrie în decretul prezidențial.

Brazilia își plânge campionul. Trei zile de doliu în Brazilia pentru Pele

Foto: Facebook

„Ceremonia religioasă pentru cel mai mare fotbalist din toate timpurile va avea loc pe stadionul Urbano Caldeira, din Vila Belmiro, unde el a încântat lumea”, a anunţat într-un comunicat dat publicităţii clubul care l-a avut în rândurile sale pe legendarul brazilian în perioada 1956-1974.

Trupul neînsufleţit al triplului campion mondial va fi transportat de la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, în noaptea de duminică spre luni, la Santos, oraş portuar situat la 80 km de metropola braziliană.

Sicriul va fi depus la centrul terenului” unde Pele a strălucit în adolescenţa sa, a precizat Santos FC. Ceremonia funerară va începe luni la ora locală 10:00 şi va dura 24 de ore. Va fi permis accesul publicului.

Sicriul va trece pe sub fereastra mamei lui

Marţi, un cortegiu funerar va însoţi sicriul pe străzile din Santos, trecând inclusiv prin faţa casei mamei lui Pele, care este încă în viaţă la vârsta de 100 de ani. Înhumarea va avea loc la cimitirul Memorial Necolpole Ecumenica, iar accesul va fi permis doar membrilor familiei.

Fostul mare fotbalist brazilian Pele a încetat din viaţă la vârsta de 82 de ani, a anunţat, joi, una dintre fiicele sale, Kely Nascimento. Spitalul a precizat că decesul a survenit în urma ”cedării mai multor organe vitale”.

Singurul fotbalist cu trei titluri de campion mondial în palmares (1958, 1962, 1970), Pele era internat încă din 29 noiembrie pentru o reevaluare a tratamentului de chimioterapie contra unui cancer de colon diagnosticat în 2021 şi pentru tratarea unei infecţii respiratorii. În 21 decembrie, echipa de medici a semnalat că tumoarea a avansat şi că Pele a avut nevoie de tratament intensiv din cauza disfuncţiilor la rinichi şi inimă.

Pele, care este considerat o ”comoară naţională” în Brazilia, va rămâne în memorie ca ”Regele” (Rey), care a revoluţionat fotbalul, cu legendarul său număr 10 pe spate, în ciuda unei talii modeste (1,72 m).