În fiecare an, mama are foarte mare grijă cum păstrează legumele de toamnă pentru a rămâne proaspete cât mai mult timp. Unele dintre ele ajung la frigider, altele în cămară, iar uneori e nevoie de câteva trucuri pentru a reduce risipa alimentară. Iată câteva trucuri pe care orice gospodină ar trebui să le cunoască!
Toamna este sezonul care aduce cele mai multe legume în casele noastre: dovlecei, cartofi, morcovi, ceapă, sfeclă și multe altele, care, uneori, ajung să fie depozitate incorect și să fie duse direct în coșul de gunoi. Pentru a împiedeca acest lucru, îți oferim câteva sfaturi de conservare corectă a legumelor de toamnă.
Atunci când ajungem să avem cantități mai mari de cartofi în casă, trebuie să știm că ei rezistă cel mai bine la temperaturi de 7–10°C, conform recomandărilor USDA. Lumina directă îi face să se înverzească și să dezvolte solanina, motiv pentru care un loc întunecat este esențial.
De asemenea, ceapa preferă temperaturi de 4–10°C și aerisire foarte bună. Deși se comportă asemănător cu cartofii, cele două legume nu trebuie puse una lângă alta deoarece umezeala eliberată de cartofi grăbește alterarea cepei.
Usturoiul se păstrează în plase textile sau coșuri aerisite, la temperatură scăzută.
Deși temperaturile reci îți pot sugera punerea lor în frigider, acest loc este prea umed pentru ele. Optează pentru o cămară!
În general, rădăcinoasele să fie păstrate la 0–4°C, într-un sertar separat al frigiderului, unde umiditatea este ridicată. Și pentru acestea există câteva trucuri: scoate frunzele înainte de depozitare, deoarece trag umezeala din rădăcină și pune-le în pungi perforate pentru stocare pe termen lung.
Varza reprezintă una dintre cele mai rezistente legume de toamnă. Aceasta poate fi depozitată în frigider chiar și 2 luni, dacă nu este spălată înainte și cât timp sunt lăsate foile exterioare pentru protecție.
Ardeii, dovleceii și vinetele se ofilesc în frigider dacă sunt ținute prea mult timp. Ele preferă temperaturile de 7–12°C și sunt ideale de pus în sertarul mai puțin rece al frigiderului.
Ardeii rezistă până la o săptămână, vinetele 4–5 zile, iar dovleceii aproximativ 1 săptămână.