WORLD

Trump a bătut palma cu Putin. Ce au negociat pentru Europa timp de două ore UPDATE

Trump a bătut palma cu Putin. Ce au negociat pentru Europa timp de două ore UPDATE
sursa foto: Skynews.com

După o convorbire telefonică care a durat nu mai puțin de două ore, Donald Trump a bătut palma cu Putin. Cei doi au avut o discuție bună. 

UPDATE Casa Albă: Rusia este de acord cu încetarea focului în domeniul „energiei și infrastructurii”

Casa Albă a publicat o declarație cu privire la convorbirea Trump Putin:

„Astăzi, președintele Trump și președintele Putin au vorbit despre nevoia de pace și încetare a focului în războiul din Ucraina. Ambii lideri au fost de acord că acest conflict trebuie să se încheie cu o pace durabilă. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia.

Sângele și averea pe care atât Ucraina, cât și Rusia le-au cheltuit în acest război ar fi mai bine cheltuite pentru nevoile poporului lor.

Acest conflict nu ar fi trebuit să înceapă niciodată și ar fi trebuit să fie încheiat cu mult timp în urmă prin eforturi de pace sincere și de bună credință. Liderii au convenit că mișcarea către pace va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei și al infrastructurii, precum și cu negocieri tehnice privind punerea în aplicare a unei încetări a focului maritim în Marea Neagră, încetarea completă a focului și pacea permanentă. Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu.

Liderii au vorbit pe larg despre Orientul Mijlociu ca despre o regiune cu potențial de cooperare pentru prevenirea conflictelor viitoare. Aceștia au discutat în continuare despre necesitatea de a stopa proliferarea armelor strategice și se vor angaja alături de alții pentru a asigura o aplicare cât mai largă. Cei doi lideri au împărtășit opinia conform căreia Iranul nu ar trebui să fie niciodată în poziția de a distruge Israelul.

Cei doi lideri au fost de acord că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între Statele Unite și Rusia are perspective uriașe. Acest lucru include acorduri economice enorme și stabilitate geopolitică atunci când pacea a fost obținută.”, transmite Casa Albă, conform Reuters.

UPDATE: Ce au negociat pentru Europa

Deși inițial se așteptau declarații de presă de la Casa Albă, vin doar informații despre ce au discutat cei doi șefi de stat la telefon.

Conform agenției TASS, Rusia și Ucraina vor face schimb de 175 de prizonieri de război de fiecare parte.

TASS mai scrie că:

  • Putin și Trump au discutat despre Ucraina
  • Putin și Trump au convenit să rămână în contact
  • Rusia și SUA vor înființa grupuri de experți privind reglementarea ucraineană
  • Rusia va preda Kievului 23 de militari ucraineni grav răniți

Președinții Rusiei, Vladimir Putin, și Statelor Unite, Donald Trump, și-au reiterat angajamentul de a continua eforturile pentru soluționarea conflictului ucrainean, a anunțat serviciul de presă al Kremlinului.

„Liderii și-au reiterat intenția de a continua eforturile pentru soluționarea crizei ucrainene în regim bilateral, inclusiv luând în considerare propunerile președintelui american”, a precizat acesta, adăugând că în aceste scopuri «vor fi create grupuri de experți ruși și americani», transmite Kremlinul.

Trump a bătut palma cu Putin

”Sub conducerea președintelui Putin și a președintelui Trump, lumea a devenit astăzi un loc mult mai sigur! Istoric! Epic!”, a transmis emisarul lui Putin, Dmitri Kirill.

Din primele informații, Putin a avut câteva cerințe pentru președintele SUA, dar totul a decurs foarte bine, conform CNN.

Convorbirea cu miză mare de marți dintre președintele Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, care a durat aproximativ două ore, a avut loc în timp ce Casa Albă a insistat că se apropie de un acord temporar de încetare a focului pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina.

Însă rezultatul convorbirii va fi un test-cheie pentru a vedea dacă Trump, care a preluat în mare parte opinia lui Putin cu privire la război de la convorbirea lor de luna trecută, își poate îndeplini promisiunea din campania electorală de a pune capăt războiului – și dacă prietenia sa față de Rusia a dat roade.

Surse familiare cu discuțiile au declarat pentru CNN că o prioritate cheie a fost obținerea unui acord privind concesiile pe care Rusia este dispusă să le facă – inclusiv dacă este dispusă să retragă forțele de pe teritoriul pe care l-a ocupat în ultimii trei ani de la invadarea Ucrainei.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele