NEWS

Trump a lansat lovituri pe scară largă împotriva rebelilor Houthis din Yemen. Sunt cel puțin 31 de morți

Trump a lansat lovituri pe scară largă împotriva rebelilor Houthis din Yemen. Sunt cel puțin 31 de morți

Președintele american Donald Trump a lansat sâmbătă lovituri militare la scară largă împotriva Houthis din Yemen, aliniat Iranului, din cauza atacurilor grupului împotriva transportului maritim din Marea Roșie, ucigând cel puțin 31 de persoane la începutul unei campanii care se așteaptă să dureze mai multe zile, arată Reuters.

Trump a lansat lovituri pe scară largă împotriva rebelilor Houthis din Yemen. Sunt cel puțin 31 de morți

Trump a avertizat, de asemenea, Iranul, principalul susținător al Houthis , că trebuie să înceteze imediat sprijinul pentru grup. El a spus că, dacă Iranul amenință Statele Unite, „America vă va trage la răspundere pe deplin și, nu vom fi drăguți în privința asta!”

Comandantul suprem al Gardienilor Revoluției din Iran a reacționat duminică spunând că houthi sunt independenți și își iau propriile decizii strategice și operaționale.

„Îi avertizăm pe inamicii noștri că Iranul va răspunde decisiv și distructiv dacă își pun în aplicare amenințările”, a declarat Hossein Salami pentru mass-media de stat, arată Reuters.

Loviturile în curs de desfășurare – despre care un oficial american a declarat pentru Reuters că ar putea continua săptămâni întregi – reprezintă cea mai mare operațiune militară a SUA în Orientul Mijlociu de când Trump a preluat funcția în ianuarie. Acestea au avut loc în timp ce Statele Unite au sporit presiunea sancțiunilor asupra Teheranului, încercând în același timp să îl aducă la masa negocierilor cu privire la programul său nuclear.

„Pentru toți teroriștii houthi, TIMPUL VĂ ESTE TERMINAT, ȘI ATACURILE VOR TREBUI SĂ ÎNCETEZE, începând de astăzi. DACĂ NU O FAC, IADUL VA PLOUA PESTE VOI CUM NU AȚI MAI VĂZUT PÂNĂ ACUM!” a postat Trump pe platforma sa socială Adevărul.

Cel puțin 31 de persoane au fost ucise și alte 101 au fost rănite în loviturile americane, majoritatea femei și copii, a declarat Anees al-Asbahi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății condus de houthi, într-un bilanț actualizat duminică.

Reacția Houthi

Biroul politic al Houthi a descris atacurile drept o „crimă de război”.

„Forțele noastre armate yemenite sunt pe deplin pregătite să răspundă la escaladare cu escaladare”, a afirmat acesta într-o declarație.

Locuitorii din Sanaa au declarat că atacurile au lovit o clădire dintr-un bastion houthi.

„Exploziile au fost violente și au zguduit cartierul ca un cutremur. Ne-au îngrozit femeile și copiii”, a declarat pentru Reuters unul dintre locuitori, care și-a dat numele drept Abdullah Yahia.

Loviturile au vizat, de asemenea, site-uri militare Houthi în orașul Taiz din sud-vestul Yemenului, au declarat duminică doi martori din zonă.

O altă lovitură asupra unei centrale electrice din orașul Dahyan din Saada a dus la o pană de curent, a raportat Al-Masirah TV la începutul zilei de duminică. Dahyan este locul unde Abdul Malik al-Houthi, liderul enigmatic al Houthis, își întâlnește adesea vizitatorii.

Houthis, o mișcare armată care a preluat controlul asupra celei mai mari părți a Yemenului în ultimul deceniu, a lansat zeci de atacuri asupra navelor din largul coastelor sale începând din noiembrie 2023, perturbând comerțul mondial și determinând armata americană să pornească o campanie costisitoare de interceptare a rachetelor și dronelor care au ars stocurile de apărare aeriană a SUA.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că Houthis au atacat nave de război americane de 174 de ori și nave comerciale de 145 de ori din 2023. Houthis spun că atacurile sunt în semn de solidaritate cu palestinienii din cauza războiului Israelului din Gaza cu militanții Hamas.

Administrația americană anterioară a președintelui de atunci Joe Biden a încercat să degradeze capacitatea Houthis de a ataca navele din largul coastelor sale, dar a limitat acțiunile SUA.

Oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului, spun că Trump a autorizat o abordare mai agresivă.

Bombardamente în tot Yemenul

Comandamentul Central al armatei americane, care supraveghează trupele din Orientul Mijlociu, a descris loviturile de sâmbătă ca fiind începutul unei operațiuni pe scară largă în întregul Yemen.

Atacurile de sâmbătă au fost efectuate în parte de avioane de luptă de pe portavionul Harry S. Truman, care se află în Marea Roșie, au declarat oficialii.

„Atacurile houthi asupra navelor și aeronavelor americane (și asupra trupelor noastre!) nu vor fi tolerate; iar Iranul, binefăcătorul lor, este avertizat”, a scris secretarul apărării Pete Hegseth pe X.

Ministerul iranian de Externe a condamnat loviturile asupra Yemenului ca fiind o „încălcare gravă a principiilor Cartei Organizației Națiunilor Unite și a normelor fundamentale ale dreptului internațional”, într-o declarație împărtășită de mass-media de stat.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a declarat că guvernul SUA nu are „nicio autoritate și nicio treabă în a dicta politica externă a Iranului”.

„Puneți capăt sprijinului pentru genocidul și terorismul israelian. Opriți uciderea poporului yemenit”, a declarat el într-o postare X la începutul zilei de duminică.

Marți, Houthis au declarat că vor relua atacurile asupra navelor israeliene care trec prin Marea Roșie și Marea Arabiei, strâmtoarea Bab al-Mandab și Golful Aden, punând capăt unei perioade de calm relativ care a început în ianuarie cu încetarea focului din Gaza.

Atacurile americane au avut loc la doar câteva zile după ce Trump i-a înmânat liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, o scrisoare în care solicita discuții cu privire la programul nuclear al Iranului. Khamenei a respins miercuri purtarea de negocieri cu Statele Unite.

Teheranul este din ce în ce mai îngrijorat

Cu toate acestea, Teheranul este din ce în ce mai îngrijorat de faptul că furia crescândă a populației față de dificultățile economice ar putea izbucni în proteste în masă, au declarat patru oficiali iranieni pentru Reuters.

Anul trecut, loviturile israeliene asupra instalațiilor iraniene, inclusiv fabricile de rachete și apărarea aeriană, ca represalii pentru atacurile iraniene cu rachete și drone, au redus capacitățile militare convenționale ale Teheranului, potrivit oficialilor americani.

Iranul a negat că ar dori să dezvolte o armă nucleară. Cu toate acestea, Iranul accelerează în mod dramatic îmbogățirea uraniului până la o puritate de 60%, aproape de nivelul de aproximativ 90% pentru armament, a avertizat organismul ONU de supraveghere nucleară.

Într-un semn aparent al eforturilor SUA de a îmbunătăți relațiile cu Rusia, secretarul de stat Marco Rubio a discutat sâmbătă cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pentru a-l informa cu privire la loviturile americane din Yemen, a declarat Departamentul de Stat.

Rusia s-a bazat pe armament furnizat de Iran în războiul său din Ucraina, inclusiv rachete și drone, spun oficialii americani și ucraineni.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele