În contextul în care a treia sa campanie prezidențială consecutivă din SUA se apropie de final, Donald Trump a meditat la ultimul miting despre explozia mașinilor alimentate cu hidrogen, a deplâns cât de dificil este să îndepărtezi vopseaua spray de pe calcar și s-a minunat de faptul că racheta finanțatorului miliardar Elon Musk s-a întors întreagă pe Pământ, arată Reuters într-o analiză recentă.
Donald Trump s-a plâns că rivala democrată Kamala Harris nu muncește la fel de mult ca el, l-a lăudat pe președintele chinez Xi Jinping ca fiind „feroce” și l-a numit pe fostul președinte Barack Obama „un adevărat ticălos”.
Asistenții săi au prezentat evenimentul din Carolina de Nord ca fiind axat pe economie, dar acest aspect a fost doar încălzirea.
Să-l vezi pe Trump în timp ce se apropie alegerile din 5 noiembrie și cursa sa împotriva vicepreședintelui Harris se apropie de sfârșit înseamnă să vezi un candidat aproape complet dezlănțuit. Într-un moment în care majoritatea politicienilor și-ar perfecționa argumentele finale pentru alegători, Trump se comportă adesea mai mult ca un artist aflat într-un turneu de adio decât ca cineva care își propune să conducă cea mai puternică națiune din lume.
Comportamentul său neconcentrat și retorica sa sumbră riscă să îi îndepărteze pe unii alegători într-o cursă care, în ciuda a tot ceea ce spune, rămâne atât de strânsă încât orice schimbare de câteva mii de voturi în câteva state competitive ar putea determina viitorul președinte, transmite Reuters.
El oferă campaniei lui Harris muniție suficientă pentru a susține că este mai „instabil” și mai „nebun” ca niciodată. Candidata democrată îmbrățișează din ce în ce mai mult acești termeni și indică divagațiile lui Trump drept dovezi ale unui om bătrân și obosit, care nu este potrivit pentru președinție.
‘Sper că mă veți ierta dacă sunt puțin frustrat că unii dintre noi aleg să ignore incompetența crasă a lui Donald Trump în timp ce o întreabă pe Kamala.
„În multe, multe feluri, Donald Trump este un om neserios, dar consecințele faptului că el este președintele Statelor Unite sunt brutal de serioase”, a declarat Harris săptămâna trecută.
Trump, în vârstă de 78 de ani, își apără abordarea împrăștiată spunând că face ceva ce el numește „țeserea” – în care susține că se întoarce întotdeauna la punctul său inițial – iar susținătorii săi spun că stilul său nescris face parte din farmecul său.
„Țesătura sa patentată este o metodă strălucită de a transmite povești importante și de a explica politici care îi vor ajuta pe americanii obișnuiți să întoarcă pagina din ultimii patru ani de eșecuri ale lui Kamala Harris”, a declarat Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump.
Mitingurile lui Trump au avut întotdeauna partea lor de diversiuni și tangențe ciudate. Dar, în timp ce ceasul ticăie, fostul președinte pare mulțumit să irosească minute prețioase povestind despre zilele petrecute la Casa Albă, meditând la sportivi de mult dispăruți sau pur și simplu mergând acolo unde îl duce mintea.
„I-au dat lui Obama Premiul Nobel”, a spus el joi în Las Vegas. „Nici măcar nu știa de ce naiba l-a primit. Încă nu știe. A fost ales și au anunțat că primește Premiul Nobel. Eu am fost ales în alegeri mult mai mari și mai nebunești, dar ei i-au dat Premiul Nobel.”
Deși niciun miting nu seamănă cu altul, o temă constantă este afirmația falsă a lui Trump că, în doar patru ani, democrații au transformat națiunea într-un stat distopic.
El își denunță adversarii politici drept „dușmanul din interior” și își condimentează remarcile cu relatări grafice despre crime și violuri ale tinerelor femei, povești false despre bande violente care au pus stăpânire pe orașele mici și afirmații dezmințite despre imigranți care mănâncă animale de companie furate.
„Suntem ca un coș de gunoi pentru lume”, a deplâns el în Arizona.
Asistenții lui Trump spun că el stabilește ritmul și vorbește cât de mult dorește. Ei nu încearcă să îl țină în frâu – și l-au plasat în forumuri precum podcasturile, unde felul său de a divaga își poate găsi o casă și nu va fi supus unei baterii de întrebări.
În timpul unui lung interviu acordat vineri podcasterului Joe Rogan, Trump a afirmat că ar putea exista viață pe Marte, chiar dacă, după cum a remarcat Rogan, sondele nu au găsit nicio dovadă în acest sens. De asemenea, el a afirmat că morile de vânt au un efect negativ asupra balenelor.
„Vreau să fiu psihiatru de balene”, a spus Trump.
Trump a adoptat un program de campanie mai frenetic, timpul devenind tot mai scurt. Săptămâna trecută, el a organizat evenimente în șase dintre cele șapte state care ar putea decide alegerile.
Au dominat discuțiile despre securitatea frontierelor și criminalitate, dar Trump a găsit întotdeauna timp pentru cele mai indulgențe înflorituri ale sale.
Miercuri, la Duluth, în Georgia, el a început să vorbească îndelung despre cum a evitat un război comercial cu Franța la o șampanie. A vorbit atât de mult încât mulți din arenă au început să plece.
În ultima vreme, Trump a ținut prima pagină a ziarelor în moduri care nu au nimic de-a face cu modul în care ar conduce țara.
El a transformat un miting într-o petrecere de dans improvizată, legănându-se pe scenă pe melodiile sale preferate timp de aproape 40 de minute. A împărtășit o poveste din vestiar despre presupusa dimensiune a penisului jucătorului de golf Arnold Palmer. A îmbrăcat un șorț și a gătit cartofi prăjiți la un McDonald’s.
John Geer, expert în opinie publică la Universitatea Vanderbilt, a declarat că spectacolul itinerant al lui Trump vizează un singur public: baza sa.
„Trump crede că ceea ce spune, chiar dacă este incoerent, face apel la baza sa”, a spus Geer. „Dacă ar fi vrut să-și extindă coaliția, nu s-ar fi angajat în retorică aleatorie”.
Evenimentul desfășurat în fața unei mulțimi de aproximativ 7.500 de persoane în Greensboro, săptămâna trecută, a ilustrat cel mai bine modul în care Trump abordează ultimele sale zile pe traseu.
După ce a vorbit despre graniță și restabilirea producției americane, Trump a criticat-o pe Harris pentru că nu a făcut campanie în acea zi și a numit-o slabă. El a lăudat oameni puternici străini, precum Xi și Vladimir Putin din Rusia, și și-a bătut joc de celebritățile care au participat la mitingurile lui Harris:„Acestea nu sunt vedete pentru mine”.
Trump s-a lansat apoi într-o lungă poveste despre cum a vorbit la telefon la începutul acestei luni cu un „tip foarte important”, dar a fost distras uitându-se la imagini TV cu o rachetă SpaceX care se întorcea pe Pământ.
„Văd acest tub uriaș de 20 de etaje care se revarsă în jos, știți, focuri care se revarsă, și obișnuia să fie alb, dar căldura este de mii de grade care coboară.Se spune că sunt mii și mii de grade, așa că a fost bătut în timpul călătoriei în jos. Și văd acest tub masiv care coboară și incendiile care ard și … explodează peste tot”, a spus Trump, făcând semne cu mâinile. „Am spus: ‘Oh, asta este groaznic. Se va prăbuși. Ce naiba e asta?’
Mitingurile lui Trump au avut întotdeauna partea lor de diversiuni și tangențe ciudate.
Dar, în timp ce ceasul ticăie, fostul președinte pare mulțumit să irosească minute prețioase povestind despre zilele petrecute la Casa Albă, meditând la sportivi de mult dispăruți sau pur și simplu mergând acolo unde îl duce mintea.
„I-au dat lui Obama Premiul Nobel”, a spus el joi în Las Vegas.„Nici măcar nu știa de ce naiba l-a primit.Încă nu știe.A fost ales și au anunțat că primește Premiul Nobel.Eu am fost ales în alegeri mult mai mari și mai nebunești, dar ei i-au dat Premiul Nobel.”
În acel moment, Trump a observat cât de mult a deviat de la scenariu. „Nu m-am uitat la teleprompter timp de 15 minute”, s-a lăudat el.
Publicaţii americane prestigioase renunţă să-şi exprime susţinerea faţă de Kamala Harris sau Donald Trump, în contextul unui scrutin cu un rezultat incert, punând astfel capăt unei lungi tradiţii şi provocând tensiuni puternice în redacţiile lor, relatează AFP.
”Este un lucru laş, iar democraţia este victima”, tuna vineri pe X redactorul-şef al The Washington Post, Marty Baron, care reproşa cotidianului că cedează în faţa intimidărilor lui Donald Trump.
Conducerea ziarului, proprietatea miliardarului Jeff Bezos, fondatorul Amazon, anunţa mai înainte că „Wapo”, mai degrabă de stânga, nu susţine niciun candidat în alegerile prezidenţiale de la 5 noiembrie şi nici în viitor, un adevărat trăsnet în industrie.
”Munca noastră de codidian din capitala celei mai importante ţări din lume este să fim independenţi”, a justificat directorul general.
Potrivit sindicatului jurnaliştilor ziarului, care s-a declarat ”foarte îngrijorat” de acest anunţ, ”o susţinere a lui Harris a fost redactată, iar proprietarul «Post», Jeff Bezos, a luat decizia să nu o publice”. Această intervenţie a fost negată de către o sursă apropiată conducerii, care a dat asigurări AFP că este vorba despre o decizie a ziarului.
În cursul săptămânii, miliardarul Patrick Soon-Shiong, proprietarul Los Angeles Times, a blocat decizia Comitetului Editorial al ziarului, care voia să-şi exprime susţinerea faţă de democrată.
În semn de contestare, mai mulţi angajaţi au demisionat, inclusiv directoarea editorială a LA Times, Mariel Garza.
”Nu accept să rămânem tăcuţi”, a declarat ea într-un interviu. ”În aceste vremuri periculoase, oamenii cinstiţi trebuie să se manifeste”.
Echipa de campanie a lui Donald Trump a profitat de ocazie.
„Kamala (Harris) este atât de găunoasă, încât Washington Post a decis ca mai degrabă să anuleze orice susţinere prezidenţială decât să-i susţină candidatura”, a comentat ea.
Cele două ziare au susţinut candidaţi democraţi în ultimele alegeri. Mulţi cititori, indignaţi, au reacţionat imediat şi au anunţat că-şi reziliază abonamentul. Refuzând să ia poziţie, presa încearcă să se asigure că ”nu-şi alienează potenţiali cititori”, explică AFP o profesoară de comunicare şi ştiinţe politice de la universitatea din Delaware, Dannagal Young.
Însă, în acelaşi timp, notează ea, ”magnaţii presei probabiil că nu sunt foarte înclinaţi să vrea să-l alieneze pe cel care ar putea deveni preşedinte”, Iar unii dintre ei au interese financiare legate de Guvern.
Acesta este cazul lui Jeff Bezos, societăţile ale cărui acţionar este semnând de ani de zile contracte mari cu administraţia, inclusiv Pentagonul.
”Oamenii vor să fie de partea bună a lui Donald Trump”, rezumă Young, care aminteşte că republicanul este notoriu prin fapul că favorizează relaţiile personale în detrimentul afinităţilor politice.
Acest lucru aduce astfel a ”obedienţă anticipată” în faţa ”pedepsei pe care ar primi-o dacă Trump s-ar întoarce la putere”, scrie pe blog un profesor de jurnalism de la Universitatea Northeastern, Dan Kennedy.
În pofida faptului că datează de un secol, tradiţia susţinerii presei, decisă în general de către comitete editoriale – şi nu de către redacţii -, a cunoscut în ultimii ani un declin în Statele Unite, într-un context de polarizare politică şi de criză economică a presei.
Anul acesta, prestigiosul The New York Times (NYT), The Boston Globe, revista Rolling Stone şi Philadelphia Inquirer şi-au exprimat susţinerea faţă de candidata democrată.
Republicanul este susţinut, la rândul său, între alţii, de New York Post, tabloidul care-i aparţine lui Rupert Murdoch, şi de cotidianul conservator The Washington Times.
Campania a relevat pierderea influenţei marilor nume ale presei, atât în rândul alegătorilor, cât şi candidaţilor, a căror atenţie se concentrează tot mai mult asupra altor suporturi, ca podcasturile sau TikTok, însă aceste susţineri de presă ”continuă să conteze”, insistă o profesoară de comunicare de la American University, Jane Hall.
Refuzul de a se poziţiona a unora dintre ele şochează cu atât mai mult cu cât se înscrie într-un context ”în care Donald Trump vorbeşte despre atacarea licenţelor posturilor de televiziune, pedepsirea şi mai aspră a jurnaliştilor şi atacarea presei libere”.
Or The Washington Post, celebru pentru că a dezvăluit scandalul politic Watergate, ”a dat dovadă de curaj în modul în care a acoperit insurecţia de la 6 ianuarie (luarea cu asalt a Capitoliului de către trumpişti) şi s-a opus ameninăţărilor la adresa presei”, notează profesoara.
În opinia sa, ”acest lucru le transmite un semnal de descurajare jurnaliştilor”.