WORLD

Trump impune sancțiuni Curții Penale Internaționale. Ce l-a deranjat pe cel mai puternic om al planetei

Trump impune sancțiuni Curții Penale Internaționale. Ce l-a deranjat pe cel mai puternic om al planetei
sursa foto: Facebook The White House

Trump impune sancțiuni Curții Penale Internaționale. Președintele american a autorizat joi sancțiuni economice și de călătorie vizând persoanele care lucrează la anchete ale Curții Penale Internaționale împotriva unor cetățeni americani sau aliați ai SUA, precum Israelul, repetând o măsură luată în timpul primului său mandat.

Trump impune sancțiuni Curții Penale Internaționale

Măsura coincide cu o vizită la Washington a premierului israelian Benajmin Netanyahu, care – împreună cu fostul său ministru al apărării și un lider al grupării militante palestiniene Hamas – este căutat de CPI din cauza războiului din Fâșia Gaza.

Nu a fost clar cât de repede vor anunța SUA numele persoanelor sancționate. În timpul primei administrații Trump din 2020, Washingtonul a impus sancțiuni procurorului de atunci Fatou Bensouda și unuia dintre principalii săi asistenți în legătură cu ancheta CPI privind presupuse crime de război comise de trupele americane în Afganistan.

Sancțiunile includ înghețarea oricăror active americane ale persoanelor desemnate și interzicerea vizitelor acestora și ale familiilor lor în Statele Unite.

CPI, care numără 125 de membri, este o instanță permanentă care poate trimite în judecată persoane pentru crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crimă de agresiune împotriva teritoriului statelor membre sau de către resortisanții acestora. Statele Unite, China, Rusia și Israelul nu sunt membre.

Trump a semnat ordinul executiv după ce săptămâna trecută democrații din Senatul SUA au blocat un efort condus de republicani de a adopta o legislație care să instituie un regim de sancțiuni vizând instanța pentru crime de război.

Și Rusia a luat în vizor Curtea

Tribunalul a luat măsuri pentru a proteja personalul de posibilele sancțiuni americane, plătind salariile cu trei luni în avans, pregătindu-se pentru restricții financiare care ar putea paraliza tribunalul pentru crime de război, au declarat surse pentru Reuters luna trecută.

În decembrie, președintele tribunalului, judecătoarea Tomoko Akane, a avertizat că sancțiunile ar „submina rapid operațiunile tribunalului în toate situațiile și cazurile și ar pune în pericol însăși existența sa”.

Rusia a luat, de asemenea, în vizor Curtea. În 2023, CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia a interzis intrarea procurorului-șef al CPI, Karim Khan, și l-a plasat pe el și pe doi judecători ai CPI pe lista sa de persoane căutate.

Mihnea Tălău. Redactor la MediaFlux. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în decursul ... vezi toate articolele