Trump discută cu Putin despre încheierea războiului din Ucraina. Președintele american a declarat că intenționează să vorbească marți cu președintele rus despre încheierea războiului din Ucraina, în urma discuțiilor pozitive între oficialii americani și ruși la Moscova.
”Voi vorbi cu președintele Putin marți. S-au făcut multe lucruri în weekend”, a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, în timpul unui zbor târziu de întoarcere în zona Washington din Florida, potrivit Reuters.
”Vrem să vedem dacă putem pune capăt acestui război. Poate că putem, poate că nu putem, dar cred că avem o șansă foarte bună”, a spus Trump.
Trump încearcă să obțină sprijinul lui Putin pentru o propunere de încetare a focului de 30 de zile pe care Ucraina a acceptat-o săptămâna trecută, în timp ce ambele părți au continuat schimburile de lovituri aeriene grele în weekend, iar Rusia s-a apropiat de expulzarea forțelor ucrainene din punctul lor de sprijin de câteva luni din regiunea Kursk din vestul Rusiei.
Când a fost întrebat ce concesii sunt luate în considerare în cadrul negocierilor pentru încetarea focului, Trump a spus: ”Vom vorbi despre terenuri. Vom vorbi despre centrale electrice”.
”Cred că avem deja o mare parte din ele discutate foarte mult de ambele părți, Ucraina și Rusia. Vorbim deja despre asta, împărțirea anumitor active”.
Luna trecută, el a avut o întâlnire explozivă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a încheiat cu părăsirea timpurie a Casei Albe de către liderul ucrainean.
Însă acceptarea de către Ucraina a unei propuneri de încetare a focului a pus Rusia în situația de a ceda cererilor lui Trump și va pune la încercare viziunea mai pozitivă a președintelui american asupra lui Putin, care a lansat invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu trei ani.
Rusia va cere garanţii solide în orice acord de pace privind Ucraina că ţările NATO vor exclude Kievul de la aderare şi că Ucraina va rămâne neutră, a declarat un ministru adjunct de externe rus.
Într-un interviu amplu acordat publicaţiei ruse Izvestia, care nu a făcut nicio referire la propunerea de încetare a focului, ministrul adjunct de externe Alexander Grushko a declarat că orice tratat de pace de lungă durată privind Ucraina trebuie să îndeplinească cerinţele Moscovei.
„Vom cere ca garanţii de securitate solide să devină parte a acestui acord”, a declarat Grushko, citat de Izvestia. „O parte din aceste garanţii ar trebui să fie statutul neutru al Ucrainei, refuzul ţărilor NATO de a o accepta în alianţă”.
Moscova este categoric împotriva desfăşurării observatorilor NATO în Ucraina, a mai reiterat Grushko poziţia Kremlinului.
Marea Britanie şi Franţa au declarat că sunt dispuse să trimită o forţă de menţinere a păcii pentru a monitoriza orice încetare a focului în Ucraina. Premierul australian Anthony Albanese a declarat că ţara sa este, de asemenea, deschisă la solicitări.
„Nu contează sub ce etichetă contingentele NATO ar urma să fie desfăşurate pe teritoriul ucrainean: fie că este vorba de Uniunea Europeană, NATO sau într-o capacitate naţională”, a declarat Grushko. „Dacă ele apar acolo, înseamnă că sunt desfăşurate în zona de conflict, cu toate consecinţele pentru aceste contingente ca părţi la conflict”.
Grushko a declarat că o desfăşurare de observatori neînarmaţi post-conflict poate fi discutată numai după elaborarea unui acord de pace.
„Putem vorbi despre observatori neînarmaţi, o misiune civilă care ar monitoriza punerea în aplicare a aspectelor individuale ale acestui acord sau mecanisme de garantare”, a declarat Grushko. „Între timp, este doar aer cald”.