Trump s-a întâlnit cu președintele Siriei. Președintele SUA s-a întâlnit miercuri, în Arabia Saudită, cu președintele Siriei și l-a îndemnat să normalizeze relațiile cu vechiul inamic, Israel, după un anunț surpriză al SUA privind ridicarea tuturor sancțiunilor împotriva guvernului condus de islamiști.
Trump s-a întâlnit cu Ahmed al-Sharaa, președintele Siriei, înaintea unui summit între Statele Unite și țările arabe din Golf. Fotografiile difuzate de televiziunea de stat saudită i-au arătat strângând mâna în prezența prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, cunoscut și sub numele de MbS.
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, s-a alăturat virtual întâlnirii dintre Trump și MbS, a relatat agenția turcă Anadolu.
Trump l-a îndemnat pe Sharaa să se alăture Emiratelor Arabe Unite, Bahrainului și Marocului, țări care au normalizat relațiile cu Israelul în cadrul Acordurilor Abraham, mediate de SUA în 2020, a transmis purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe platforma X.
Statele Unite speră, de asemenea, că Arabia Saudită va adera la Acordurile Abraham. Discuțiile pe această temă au fost suspendate după izbucnirea războiului din Gaza, iar regatul insistă că nu poate exista o normalizare fără recunoașterea unui stat palestinian.
Trump a declarat marți că Arabia Saudită se va alătura Acordurilor Abraham în propriul său ritm.
În ciuda îngrijorărilor existente în unele cercuri din administrația sa cu privire la legăturile anterioare ale liderilor sirieni cu Al Qaeda, Trump a anunțat marți, într-un discurs rostit la Riad, că va ridica sancțiunile impuse Siriei, marcând astfel o schimbare majoră de politică.
El a mai spus că Washingtonul explorează posibilitatea normalizării relațiilor cu guvernul sirian, începând cu întâlnirea sa cu Sharaa.
Ridicarea sancțiunilor a avut loc în ciuda suspiciunilor profunde ale Israelului față de administrația lui Sharaa, suspiciuni împărtășite inițial și de unii oficiali americani. Oficialii israelieni continuă să îl descrie pe Sharaa drept un jihadist, deși acesta a rupt legăturile cu Al Qaeda în 2016. Biroul prim-ministrului israelian nu a oferit un răspuns imediat la solicitarea de comentarii.
Decizia reprezintă un sprijin major pentru Sharaa, care se străduiește să readucă țara sub controlul guvernului de la Damasc după ce l-a înlăturat pe fostul președinte Bashar al-Assad în decembrie.
Eliminarea sancțiunilor americane care au izolat Siria de sistemul financiar global va deschide calea pentru un angajament mai amplu al organizațiilor umanitare care operează în țară, facilitând investițiile străine și comerțul, pe măsură ce Siria începe reconstrucția.
Aliatul SUA, Israelul, s-a opus relaxării sancțiunilor impuse Siriei și și-a intensificat operațiunile militare de la înlăturarea lui Assad, afirmând că nu va tolera o prezență islamistă în sudul Siriei.
Israelul a ocupat teritorii în sud-vestul țării, a avertizat guvernul sirian să nu desfășoare forțe în zonă și a distrus o mare parte din armamentul greu și echipamentele armatei siriene în zilele de după căderea lui Assad.
Provocările cu care se confruntă noul guvern sirian au fost scoase la iveală și în luna martie, când loialiști ai lui Assad au atacat forțele guvernamentale, provocând represalii în urma cărora militanți islamiști au ucis sute de civili din minoritatea alawită, atrăgând o condamnare fermă din partea SUA.