Trump stârnește îngrijorare la Pentagon. În timpul campaniei sale pentru realegere, Donald Trump a promis să curețe armata de generalii așa-numiții ”woke”. Acesta este un termen folosit de conservatori pentru a desemna ofițerii care se joacă cu politicile progresiste legate de drepturile sociale și rasiale.
Acum, că este președinte ales, întrebarea care se pune pe holurile Pentagonului este dacă va merge mult mai departe.
Este de așteptat ca Trump să aibă o viziune mult mai radicală asupra liderilor săi militari în al doilea mandat, după ce s-a confruntat cu rezistența Pentagonului pentru orice, de la scepticismul său față de NATO până la disponibilitatea sa de a desfășura trupe pentru a reprima protestele de pe străzile din SUA.
Foștii generali și secretari ai apărării ai lui Trump se numără printre cei mai înverșunați critici ai acestuia, unii catalogându-l drept fascist și declarându-l nepotrivit pentru funcție. Enervat, Trump a sugerat că fostul său șef al Statului Major Întrunit, Mark Milley, ar putea fi executat pentru trădare.
Actuali și foști oficiali americani spun că Trump va acorda prioritate loialității în al doilea mandat și va elimina ofițerii militari și funcționarii de carieră pe care îi consideră neloiali.
Problemele legate de războiul cultural ar putea fi un factor declanșator al concedierilor. Trump a fost întrebat de Fox News în iunie dacă ar concedia generali descriși ca fiind ”woke”.
Unii actuali și foști oficiali se tem că echipa lui Trump l-ar putea viza pe actualul președinte al Statului Major Întrunit, generalul Forțelor Aeriene C.Q. Brown, un fost pilot de vânătoare și comandant militar.
Vicepreședintele ales al lui Trump, J.D. Vance, a votat ca senator anul trecut împotriva confirmării lui Brown pentru a deveni cel mai înalt ofițer militar al SUA și a fost un critic al rezistenței percepute la ordinele lui Trump în cadrul Pentagonului.
Trump a sugerat că armata Statelor Unite ar putea juca un rol important în multe dintre prioritățile sale politice, de la implicarea Gărzii Naționale și posibil a trupelor active pentru a ajuta la deportarea în masă a imigranților fără acte, până la desfășurarea acestora pentru a răspunde la eventuale tulburări interne.
Astfel de propuneri alarmează experții militari, care susțin că desfășurarea armatei pe străzile americane ar putea nu doar să încalce legile, dar și să întoarcă o mare parte a populației americane împotriva forțelor armate ale SUA, încă foarte respectate.
Într-un mesaj adresat forțelor după câștigarea alegerilor de către Trump, secretarul apărării aflat la final de mandat, Lloyd Austin, a recunoscut rezultatele alegerilor și a subliniat că armata va respecta „toate ordinele legale” de la liderii săi civili.