Trump, supărat pe Ucraina. Președintele ales al SUA, Donald Trump, a criticat utilizarea de către Ucraina a rachetelor furnizate de SUA pentru atacuri la mare adâncime pe teritoriul Rusiei într-un interviu pentru revista Time. Comentariile sugerează că ar putea modifica politica SUA față de Ucraina.
„Este o nebunie ceea ce are loc. Este o nebunie. Nu sunt de acord în mod vehement cu trimiterea de rachete la sute de kilometri în Rusia. De ce facem asta? Doar escaladăm acest război și îl înrăutățim. Acest lucru nu ar fi trebuit să fie permis”, a declarat Trump într-un interviu acordat cu ocazia numirii sale drept Persoana Anului de către Time.
Luna trecută, președintele Joe Biden a ridicat interdicția impusă de SUA Ucrainei de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru lovituri în interiorul Rusiei, aceasta fiind cea mai recentă încercare a sa de a sprijini Kievul în lupta sa de a respinge o forță de invazie rusă din țara sa.
Decizia a fost luată în urma solicitărilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Casa Albă a citat desfășurarea de către Rusia a 15 000 de soldați nord-coreeni de-a lungul frontului de luptă drept principalul motiv pentru care Biden s-a răzgândit.
Trump a declarat că ar dori să pună capăt rapid războiului vechi de aproape trei ani, dar a fost rezervat în privința detaliilor. El a declarat pentru Time că are un „plan foarte bun” pentru a ajuta, dar că dacă îl dezvăluie acum „devine aproape un plan fără valoare”.
Presat să spună dacă ar abandona Ucraina, Trump a spus: „Vreau să ajung la un acord, iar singura modalitate de a ajunge la un acord este să nu abandonezi”.
El a spus că intrarea trupelor nord-coreene în peisaj a fost un „factor foarte complicat”.
Trump, care intră în funcție la 20 ianuarie, s-a întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute cu Zelenski și cu președintele francez Emmanuel Macron la Paris. Promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid conflictului a stârnit îngrijorarea Kievului că acesta ar putea fi în mare parte în termenii Moscovei.
Surse au declarat pentru Reuters că Zelenski a folosit întâlnirea pentru a explica nevoia Ucrainei de garanții de securitate în cadrul oricărui sfârșit negociat al războiului cu Rusia. El dorește de mult timp să adere la NATO.
Trump a declarat pentru Time că numărul persoanelor care au murit în conflict, în special în ultima lună, a fost „uluitor”.
„Vorbesc de ambele părți. Este într-adevăr un avantaj pentru ambele părți să rezolvăm acest lucru”, a spus el.
Întrebat dacă va reduce ajutorul militar și umanitar al SUA pentru Ucraina în cazul în care Kievul nu va fi de acord cu un acord de pace, Trump a spus: „Cred că am un plan foarte bun pentru a ajuta, dar când încep să expun acel plan, devine aproape un plan fără valoare”.
Războiul intră în ceea ce unii oficiali ruși și occidentali spun că ar putea fi faza sa finală și cea mai periculoasă, în timp ce forțele Moscovei avansează în cel mai rapid ritm din primele săptămâni ale conflictului.
Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cunoscută sub numele de Oreshnik asupra orașului ucrainean Dnipro pe 21 noiembrie. Președintele Vladimir Putin a prezentat această acțiune drept un răspuns la prima utilizare de către Ucraina a rachetelor balistice ATACM americane și a rachetelor britanice Storm Shadows pentru a lovi teritoriul rus cu permisiunea Occidentului.
Washingtonul spune că mai multe livrări de exporturi de apărare aeriană americană către Ucraina sunt pe drum spre țară.
Statele Unite au dezvăluit sâmbăta trecută un pachet de ajutor în valoare de 988 de milioane de dolari constând în noi arme și echipamente pentru Ucraina.
Întrebat dacă a vorbit cu Putin de la alegerea sa, Trump a refuzat să răspundă, spunând: „Nu vă pot spune. Nu pot să vă spun. Este pur și simplu nepotrivit”.