Trump vrea să se alătura negocierilor de pace. Oferta președintelui american de a se alătura negocierilor de pace propuse între Ucraina și Rusia a declanșat un val de diplomație, în timp ce puteri din Europa până în Orientul Mijlociu au căutat o posibilă cale de ieșire din cel mai sângeros conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Președintele rus Vladimir Putin a propus duminică discuții directe cu Ucraina și, după ce Trump i-a spus public președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să accepte, Acesta a spus că va accepta, dar că Putin ar trebui să participe personal, potrivit Reuters.
Apoi, luni, în mod surprinzător, Trump – care urmează să viziteze Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar în această săptămână, s-a oferit să participe la discuțiile Ucraina-Rusia în orașul turc Istanbul, care se află la granița dintre Europa și Asia.
”Am atât de multe întâlniri, dar mă gândeam chiar să zbor până acolo. Există o posibilitate, cred, dacă cred că lucrurile se pot întâmpla, dar trebuie să le facem”, a declarat Trump înainte de a pleca în a doua sa călătorie în străinătate de la începutul celui de-al doilea mandat la Casa Albă, în ianuarie.
„Nu subestimați ziua de joi în Turcia”, a spus Trump.
După oferta lui Trump, secretarul de stat american Marco Rubio a discutat „calea de urmat pentru o încetare a focului” în Ucraina cu omologii europeni, inclusiv miniștrii de externe ai Marii Britanii și Franței și șeful politicii externe a UE.
Ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha și omologii săi german și polonez au participat, de asemenea, la convorbire.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a purtat discuții cu omologul său turc, Hakan Fidan. Kremlinul a mulțumit în repetate rânduri Chinei și Arabiei Saudite, Emiratelor Arabe Unite și Qatarului pentru ajutorul lor în mediere.
Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând un război care a ucis sute de mii de soldați și a declanșat cea mai gravă confruntare între Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.
Reuters a raportat anul trecut că Putin a fost deschis să discute o încetare a focului cu Trump, dar că Moscova, ascendentă în război, a exclus să facă orice concesii teritoriale majore și insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.
După ce Trump i-a spus lui Zelenski să accepte oferta de discuții a lui Putin, liderul ucrainean din timpul războiului a declarat că ar fi dispus să se întâlnească personal cu Putin la Istanbul, deși Kremlinul nu a făcut niciun comentariu cu privire la faptul dacă Putin va călători personal sau nu.
”Suntem angajați într-o căutare serioasă a căilor de soluționare pașnică pe termen lung”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor.
Donald Trump urmează să aterizeze marţi în Arabia Saudită, după care vor urma vizite în Qatar şi apoi în Emiratele Arabe Unite (EAU), vizite care se vor întinde până la 16 mai.
Aceste ţări au construit legături personale cu preşedintele SUA şi au promis colectiv investiţii de trilioane de dolari în SUA, în timp ce se prezintă ca intermediari-cheie în conflictele pe care Trump vrea să le rezolve, de la Gaza la Ucraina şi Iran. Acum, acestea sunt recompensate cu privilegiul de a găzdui primele vizite de stat ale lui Trump din cel de-al doilea mandat al său.