WORLD

”Tusea de 100 de zile” face ravagii. Crizele pot provoca chiar și fracturi costale

Tusea de 100 de zile face ravagii. Crizele pot provoca chiar și fracturi costale

”Tusea de 100 de zile” face ravagii. Autoritățile medicale recomandă izolarea bolnavilor și măsuri de prevenție, pentru că agentul patogen care o provoacă este foarte periculos, mai ales pentru copii.

Cazurile de „tuse de 100 de zile” au crescut cu aproape 40% într-o săptămână, în Marea Britanie. Peste 824 de britanici s-au îmbolnăvit de infecția bacteriană în săptămâna anterioară datei de 14 aprilie – față de 595 în săptămâna precedentă, arată publicația The Sun citată de Știrile PROTV

”Tusea de 100 de zile” face ravagii. Apar și forme foarte severe

Tusea convulsivă, așa cum este cunoscută în literatura de specialitate „tusea de 100 de zile” este o infecție bacteriană a plămânilor și a căilor respiratorii care se răspândește rapid. Simptomele tind să fie similare cu o răceală, cum ar fi secrețiile abundente din nas și dureri în gât, plus crize de tuse care durează câteva minute și se agravează noaptea.

Unii oameni fac un sunet „convulsiv” în timp ce gâfâie între tuse, în timp ce alții prezintă un mucus gros și aderent și devin foarte roșii în față. Simptomele pot dura câteva săptămâni sau luni, de unde și denumirea populară de „tuse de 100 de zile”.

Uneori, tusea este atât de severă încât bolnavii își pot fisura coastele.

Ratele de infecție pentru boală, numită oficial pertussis, sunt ridicate în toate regiunile din Anglia și Țara Galilor, dar copiii care trăiesc în sud-vest sunt cei mai expuși riscului, arată datele medicale consultate de sursa citată.

Cazurile suspecte se bazează pe notificarea medicilor, care raportează incidența simptomelor bolilor infecțioase. Nu toate sunt confirmate ulterior ca fiind tuse convulsivă prin teste de laborator.

Dar datele separate ale cazurilor confirmate, publicate la începutul acestei luni, au arătat, de asemenea, o creștere îngrijorătoare a numărului de persoane îmbolnăvite în Anglia și Țara Galilor. Au existat 1.468 de cazuri în ianuarie și februarie 2024, comparativ cu 858 pentru 2023, potrivit cifrelor Agenției de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA).

Recomandări pentru vaccinare

Tusea convulsivă poate fi extrem de gravă – chiar fatală – în special pentru copiii și bebelușii care nu au fost vaccinați anti pertussis. Boala se răspândește foarte ușor și uneori poate provoca probleme grave, inclusiv fracturi ale coastelor, pneumonie și convulsii.

NHS notează că hernia, coastele fisurate, infecțiile urechii medii și incontinența urinară sunt complicații care mai pot apărea. UKHSA a avertizat anterior că o creștere a cazurilor în 2024 va avea loc pe fondul scăderii constante a absorbției vaccinului împotriva tusei convulsive la femeile însărcinate și copii.

Părinții au fost îndemnați să verifice dacă copilul lor este imunizat, iar UKHSA reamintește viitoarelor mame să se vaccineze, astfel încât bebelușii lor să fie protejați la naștere.

Acesta este oferit ca parte a vaccinului șase în unu atunci când bebelușii au opt, 12 și 16 săptămâni. Dr. Gayatri Amirthalingam, epidemiolog consultant UKHSA, a declarat: „Tusea convulsivă poate afecta persoanele de toate vârstele, dar pentru sugarii de vârstă fragedă, poate fi deosebit de gravă.”

Cu toate acestea, vaccinarea femeilor însărcinate este extrem de eficientă în protejarea copiilor de la naștere până când pot fi chiar ei vaccinați.

[email protected] Absolventă de Drept, dar atrasă iremediabil de jurnalism. Un drum lung, greu, dar întotdeauna frumos, fie că a fost vorba de jurnalism ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii, Balanţele renasc şi cer libertate
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii,...
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant loc”. Ce se întâmplă, de fapt, acolo
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant...
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de...
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Noua regulă pentru cei care au TELEFOANE MOBILE. A intrat în vigoare pe 29 APRILIE
Noua regulă pentru cei care au TELEFOANE MOBILE. A intrat în vigoare pe 29 APRILIE
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje de aproape 100 de miloane de euro
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje...
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau...
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO