Au trecut mai bine de 30 de ani de la încheierea regimului comunist în România, dar cuplul dictatorial care a condus țara continuă să suscite interesul publicului. Cum au trăit Ceaușeștii, ce decizii au luat, cine era piaza rea, sunt subiecte despre care s-au scris zeci de mii de file. O poveste mai puțin cunoscută însă este cum ucenicul de cizmar Nicolae Ceaușescu s-a însurat cu textilista Lenuța a lui Briceag, cu mult înainte de ziua în care cei doi aveau să preia frâiele Românei socialiste.
Elena Petrescu, măritată Ceaușescu, cea care a fost vreme de decenii cea mai puternică femeie din România, s-a născut cândva între 1916 şi 1919, în satul Petreşti, judeţul Dâmboviţa. Data de naștere a celei dintâi tovarășe a țării a fost modificată în epoca socialistă, astfel încât ea să fie mai tânără cu un an decât ”tovarășul”, născut în ianuarie 1918.
Lenuţa a fost al doilea copil a unei familii de ţărani săraci, Nae și Alexandrina Petrescu. În sat, tatăl ei era mai degrabă cunoscut după porecla ”Briceag”. Pentru a completa veniturile familiei, omul deschisese acasă un soi de magazin gospodăresc și vindea bricege, cuie, ace, aţă și diverse alte unelte.
Lenuţa lu’ Briceag i s-a spus în sat Elenei, asta până a crescut și a căpătat o altă poreclă: „Păsărica”. Pentru că, vorbea gura satului, fata nu prea purta chiloți.
Mărturiile despre Lenuța ”Păsărica” la Petrești sunt puține și vagi. Preotul satului o descrisese ca fiind o fată înaltă şi tăcută, care prefera să stea cu orele în clopotniţă şi să se uite după păsări sau să se plimbe prin pădure.
Lenuţa n-avea tragere de inimă nici pentru școală. Cu chiu, cu vai, a terminat 4 clase, apoi părinții au ţinut-o la muncă, pe lângă casă.
Abia împlinise 17 ani când Gogu Petrescu, fratele ei mai mare, a luat-o la București, să o ajute să-și facă un rost. Lenuța s-a angajat la fabrica de confecții. Gogu, care cocheta cu mișcarea comunistă, și-a dus sora și în cercurile lui de prieteni. Și-așa Lenuța, care de când cu Bucureștiul începuse să-și spună Elena, l-a cunoscut pe Ceaușescu. Nu pe Nicu, ci pe Marin Ceaușescu. Fratele mai mare al ucenicului cizmarul din Scornicești care avea să devină conducătorul suprem al țării.
Dar, pe atunci, nimic nu prevestea un așa viitor. Partidul comunist era doar o grupare marginală, scoasă în afara legii. Chiar și așa, Lenuța, grație relației cu Marin Ceaușescu, se încrie în partid și începe și ea să meargă la întâlniri.
Era 1939. 1 aprilie după unele surse, 13 august după altele, cert este că se organizase o mare serbare populară. Ulterior, comuniștii au plasat-o pe 1 mai ca să o lege de lupta muncitorească, însă se pare că, în realitate, era o manifestație de omagiere a regelui Carol al II-lea, desfășurată de breslele muncitorilor din București.
Vreo mie de oameni se adunaseră în Parcul Veseliei, între șoseaua Viilor și șoseaua Ferentari. Era și Lenuța acolo, dar și ucenicul de cizmar, timid și introvertit, Nicolae Ceaușescu. Și totuși, când a zărit-o pe Lenuța, tânărul a prins aripi. Și, o dată cu ele, un curaj nebun.
Elena Petrescu și Nicolae Ceaușescu, împreună pentru tot restul vieții. Ucenicul de cizmar Nicolae Ceaușescu s-a însurat cu textilista Lenuța
Sărbătoarea muncitorilor se încheia cu un concurs de frumuseţe, iar câștigătoarea avea să fie desemnată „Regina Muncii”. Criteriul nu era strict cel al frumuseții, ci unul mai pragmatic: câștiga fata care reuşea să vândă, pe loc, cele mai multe cărţi poştale.
Lenuţa era participantă, iar tânărul Nicu, vrăjit de textilistă, a împrumutat bani de la măcelarul Iftimie Iliescu şi a reuşit să cumpere cele mai multe cărţi poştale de la ea. Iar Elena Petrescu a fost aleasă „Regina Muncii”!
Gestul ucenicului cizmar a impresionat-o total pe Lenuța. Din acel moment, cei doi aveau să formeze un cuplu vreme de exact 60 de ani, până în 25 decembrie 1989, când au murit împreună, îmușcați de plutonul de execuție.
În 1940, Nicolae Ceauşescu ajunge în închisoare, din cauza activităţilor sale ilegaliste. Elena – pe atunci încă Petrescu – îl vizitează frenetic la pușcărie. Reușesc să mituiască un gardian, care să le faciliteze și niște ore de intimitate. Totul se află, iar Elena este exclusă din partid, îşi pierde și locul de muncă din fabrică. Îi rămâne însă fidelă lui Nicolae Ceauşescu.
Devenit membru important în partid, când iese din puşcărie își reintroduce logodnica în structurile partidului.
În anul 1947, Nicolae Ceaușescu decide să se căsătorească cu cea care îi fusese alături în ultimii opt ani. Era luna decembrie, iar Lenuţa era însărcinată în luna a şaptea cu Valentin Ceauşescu.
Ca doi comunişti adevărați, cei doi s-au căsătorit doar civil. Nu preot, nu ceremonie religioasă. Au sărbătorit muncitoreşte, cu un kilogram de brânză sărată şi o sticlă de rachiu.
Ceauşescu a reuşit să se avanseze treptat în structurile de partid, trăgând-o după el şi pe Lenuţa lui „Briceag”. În cele din urmă au ajuns cuplul care a condus destinele României comuniste vreme de peste trei decenii.