Președintele american Joe Biden a promis că va apăra cu fermitate Ucraina împotriva invaziei Rusiei la summitul NATO de marți de la Washington, folosind scena globală pentru a încerca să le arate aliaților din țară și din străinătate că încă poate conduce, arată Reuters.
Biden, în vârstă de 81 de ani, a îndurat 12 zile de întrebări aprinse cu privire la capacitatea sa de a ocupa această funcție, în timp ce unii dintre colegii săi democrați din Capitoliu și donatorii de campanie se tem că va pierde alegerile din 5 noiembrie după o prestație ezitantă la dezbaterea din 27 iunie, arată Reuters.
„(Vladimir) Putin nu vrea nimic mai puțin, nimic mai puțin, decât subjugarea totală a Ucrainei … și să șteargă Ucraina de pe hartă”, a declarat Biden în cuvântul său de bun venit adresat statelor membre NATO la summit, referindu-se la președintele rus.
„Ucraina îl poate și îl va opri pe Putin”.
Casa Albă speră că Biden poate întoarce pagina unei perioade dificile a președinției sale cu cel mai important discurs politic de la dezbatere, deși unii diplomați prezenți la summit au declarat că daunele au fost greu de șters.
Marți, Biden a vorbit pe baza unui prompter, cu o voce puternică și încrezătoare și a evitat în mare măsură greșelile verbale și semnele de confuzie care au marcat prestația sa la dezbatere.
Biden a fost încadrat de zidurile aurite ale sălii federale în care a fost semnat tratatul de înființare a NATO, discursul său fiind completat de spectacole muzicale emoționante ale fanfarei Corpului de Infanterie Marină al SUA.
„Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa”, a spus el.
Biden a respins apelurile de a se da la o parte în cursa sa împotriva republicanului Donald Trump, 78 de ani, promițând să îl învingă în noiembrie. Până în prezent, el a menținut sprijinul public al majorității elitei partidului său.
Președintele american a făcut din restabilirea alianțelor tradiționale în străinătate elementul central al politicii sale externe, după ce Trump a provocat aliații ca parte a abordării „America First”. Câștigătorul alegerilor din noiembrie ar putea avea un impact substanțial asupra viitorului NATO, al Europei și al restului lumii.
„Nu vedem cum poate reveni după dezbatere”, a declarat un diplomat european, care a respins discursul de marți ca dovadă a rezistenței lui Biden, deoarece a fost scriptat. „Nu mi-l pot imagina la cârma SUA și a NATO pentru încă patru ani”.
Trump a sugerat că, dacă i s-ar acorda un al doilea mandat, nu ar apăra membrii NATO dacă aceștia ar fi atacați militar și nu ar îndeplini obiectivul alianței privind cheltuielile de apărare de 2% din PIB-ul lor anual. De asemenea, el a pus la îndoială valoarea ajutorului acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.
Biden și-a încheiat discursul surprinzându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu Medalia Prezidențială a Libertății, prinzând cea mai înaltă distincție civilă americană în jurul gâtului politicianului norvegian și recunoscându-i meritul pentru revigorarea alianței cu 32 de membri.
Punctul central al summitului NATO urmează să fie noile angajamente de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că summitul va „consolida și mai mult” calea țării devastate de război către aderarea la NATO.
Biden și liderii Germaniei, Italiei, Țărilor de Jos și României au emis o declarație comună cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, anunțând livrarea a încă cinci sisteme Patriot și alte sisteme strategice de apărare aeriană pentru a proteja orașele, civilii și soldații ucraineni.
Aceștia au afirmat că în acest an vor fi anunțate sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare.
Zelenskiy, care a sosit marți la Washington și urmează să se întâlnească joi cu Biden, a declarat că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot, un obiectiv atins prin noile livrări anunțate marți.
„Luptăm pentru garanții suplimentare de securitate pentru Ucraina – și acestea sunt arme și finanțe, sprijin politic”, a declarat el pe rețelele sociale.
Ucraina dorește în cele din urmă să adere la NATO pentru a se apăra de viitoarele atacuri ale Rusiei, însă candidaturile trebuie să fie aprobate de toți membrii alianței, dintre care unii se feresc să provoace un conflict direct cu Rusia.
Unii membri doresc ca alianța să clarifice faptul că Ucraina se apropie „ireversibil” de NATO și doresc ca declarația de la summit să nu se limiteze la promisiunea făcută anul trecut de alianță, potrivit căreia „viitorul Ucrainei este în NATO”.
NATO, care își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare, a găsit un nou scop în a se opune invaziei lui Putin în Ucraina, iar războiul de măcinare va domina conversațiile private dintre liderii țărilor.
Acești lideri, deja îngrijorați de perspectiva întoarcerii lui Trump, au venit la Washington cu noi îngrijorări cu privire la puterea de rezistență a lui Biden, potrivit diplomaților din țările lor.
Biden va susține joi o rară conferință de presă solo, menită, de asemenea, să liniștească îngrijorările.
În timp ce Biden încerca să își mobilizeze aliații și sprijinul intern, mai mulți oficiali europeni de rang înalt s-au întâlnit cu un consilier de top pe probleme de politică externă al lui Trump în timpul summitului.