WORLD

„Ucraina îl va opri pe Putin”, spune Biden la summitul NATO. Discurs energic al președintelui SUA la Washington

sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Președintele american Joe Biden a promis că va apăra cu fermitate Ucraina împotriva invaziei Rusiei la summitul NATO de marți de la Washington, folosind scena globală pentru a încerca să le arate aliaților din țară și din străinătate că încă poate conduce, arată Reuters.

„Ucraina îl va opri pe Putin”, spune Biden la summitul NATO. Discurs energic al președintelui SUA

Biden, în vârstă de 81 de ani, a îndurat 12 zile de întrebări aprinse cu privire la capacitatea sa de a ocupa această funcție, în timp ce unii dintre colegii săi democrați din Capitoliu și donatorii de campanie se tem că va pierde alegerile din 5 noiembrie după o prestație ezitantă la dezbaterea din 27 iunie, arată Reuters.

„(Vladimir) Putin nu vrea nimic mai puțin, nimic mai puțin, decât subjugarea totală a Ucrainei … și să șteargă Ucraina de pe hartă”, a declarat Biden în cuvântul său de bun venit adresat statelor membre NATO la summit, referindu-se la președintele rus.

Start la procesul de pace din Ucraina
sursa foto: Arhiva

„Ucraina îl poate și îl va opri pe Putin”.

Casa Albă speră că Biden poate întoarce pagina unei perioade dificile a președinției sale cu cel mai important discurs politic de la dezbatere, deși unii diplomați prezenți la summit au declarat că daunele au fost greu de șters.

Biden, discurs citit de pe prompter

Marți, Biden a vorbit pe baza unui prompter, cu o voce puternică și încrezătoare și a evitat în mare măsură greșelile verbale și semnele de confuzie care au marcat prestația sa la dezbatere.
Biden a fost încadrat de zidurile aurite ale sălii federale în care a fost semnat tratatul de înființare a NATO, discursul său fiind completat de spectacole muzicale emoționante ale fanfarei Corpului de Infanterie Marină al SUA.

„Astăzi, NATO este mai puternică decât a fost vreodată în istoria sa”, a spus el.

Biden a respins apelurile de a se da la o parte în cursa sa împotriva republicanului Donald Trump, 78 de ani, promițând să îl învingă în noiembrie. Până în prezent, el a menținut sprijinul public al majorității elitei partidului său.

sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Președintele american a făcut din restabilirea alianțelor tradiționale în străinătate elementul central al politicii sale externe, după ce Trump a provocat aliații ca parte a abordării „America First”. Câștigătorul alegerilor din noiembrie ar putea avea un impact substanțial asupra viitorului NATO, al Europei și al restului lumii.

„Nu vedem cum poate reveni după dezbatere”, a declarat un diplomat european, care a respins discursul de marți ca dovadă a rezistenței lui Biden, deoarece a fost scriptat. „Nu mi-l pot imagina la cârma SUA și a NATO pentru încă patru ani”.

Trump a sugerat că, dacă i s-ar acorda un al doilea mandat, nu ar apăra membrii NATO dacă aceștia ar fi atacați militar și nu ar îndeplini obiectivul alianței privind cheltuielile de apărare de 2% din PIB-ul lor anual. De asemenea, el a pus la îndoială valoarea ajutorului acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei.

sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Biden și-a încheiat discursul surprinzându-l pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu Medalia Prezidențială a Libertății, prinzând cea mai înaltă distincție civilă americană în jurul gâtului politicianului norvegian și recunoscându-i meritul pentru revigorarea alianței cu 32 de membri.

UCRAINA LUPTĂ PENTRU MAI MULT

Punctul central al summitului NATO urmează să fie noile angajamente de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că summitul va „consolida și mai mult” calea țării devastate de război către aderarea la NATO.

România se angajează, la summitul NATO, să doneze sisteme Patriot Ucrainei
sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Biden și liderii Germaniei, Italiei, Țărilor de Jos și României au emis o declarație comună cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, anunțând livrarea a încă cinci sisteme Patriot și alte sisteme strategice de apărare aeriană pentru a proteja orașele, civilii și soldații ucraineni.

Aceștia au afirmat că în acest an vor fi anunțate sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare.

Zelenskiy, care a sosit marți la Washington și urmează să se întâlnească joi cu Biden, a declarat că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme Patriot, un obiectiv atins prin noile livrări anunțate marți.

„Luptăm pentru garanții suplimentare de securitate pentru Ucraina – și acestea sunt arme și finanțe, sprijin politic”, a declarat el pe rețelele sociale.

Ucraina dorește în cele din urmă să adere la NATO pentru a se apăra de viitoarele atacuri ale Rusiei, însă candidaturile trebuie să fie aprobate de toți membrii alianței, dintre care unii se feresc să provoace un conflict direct cu Rusia.

Unii membri doresc ca alianța să clarifice faptul că Ucraina se apropie „ireversibil” de NATO și doresc ca declarația de la summit să nu se limiteze la promisiunea făcută anul trecut de alianță, potrivit căreia „viitorul Ucrainei este în NATO”.

PUTEREA DE REZISTENȚĂ A LUI BIDEN?

NATO, care își sărbătorește cea de-a 75-a aniversare, a găsit un nou scop în a se opune invaziei lui Putin în Ucraina, iar războiul de măcinare va domina conversațiile private dintre liderii țărilor.
Acești lideri, deja îngrijorați de perspectiva întoarcerii lui Trump, au venit la Washington cu noi îngrijorări cu privire la puterea de rezistență a lui Biden, potrivit diplomaților din țările lor.

Biden va susține joi o rară conferință de presă solo, menită, de asemenea, să liniștească îngrijorările.

În timp ce Biden încerca să își mobilizeze aliații și sprijinul intern, mai mulți oficiali europeni de rang înalt s-au întâlnit cu un consilier de top pe probleme de politică externă al lui Trump în timpul summitului.

[email protected] - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele
Parteneri
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce a mâncat și cum a trăit 21 de ani ca să se pensioneze devreme
Un japonez a provocat o undă de șoc pe rețelele sociale când a arătat ce...
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar puțini știu de el
Locul unic care este o adevărată capodoperă a naturii. Se află în inima României, dar...
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de la sol pentru monitorizarea situaţiei
MApN despre noile atacuri ruseşti lângă graniţa României: două avioane F-16 au fost ridicate de...
Ce a făcut Mircea Badea la un hotel de la granița cu Ucraina: ”Minunăție”
Ce a făcut Mircea Badea la un hotel de la granița cu Ucraina: ”Minunăție”
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae sunt căsătoriți de ani buni
Ea este soția profesorului cu fustă de la Universitatea din București. Bridget și Andrei Nae...
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va bucura pe toți iubitorii de animale
Sectorul din București unde vor fi amplasate căsuțe pentru pisicile fără stăpân. Anunțul care-i va...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va lansa
Apare un post de televiziune în România. A primit deja acordul CNA, când se va...
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl...
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Averea ascunsă a Regelui Charles. Cât de bogat este monarhul
Statele Unite au declasificat numărul focoaselor nucleare deţinute
Statele Unite au declasificat numărul focoaselor nucleare deţinute
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Cât câștigă Nicoleta Voica la un eveniment. Tarif de lux pentru artistă
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta în vacanța din Italia FOTO
Andreea Raicu a făcut furori la plajă, la 47 de ani. Cum a apărut vedeta...