WORLD

Ultimul militar american a părăsit Afganistanul. Sărbătoare cu focuri de armă

Ultimul militar american a părăsit Afganistanul. Sărbătoare cu focuri de armă
Afghan Taliban militants and villagers attend a gathering as they celebrate the peace deal and their victory in the Afghan conflict on US in Afghanistan, in Alingar district of Laghman Province on March 2, 2020. - The Taliban said on March 2 they were resuming offensive operations against Afghan security forces, ending the partial truce that preceded the signing of a deal between the insurgents and Washington. (Photo by NOORULLAH SHIRZADA / AFP)

Talibanii au sărbătorit cu focuri de armă și au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, singurul loc pe care nu îl aveau sub stăpânire după ce americanii au anunțat că se retrag din Afganistan.

Americanii au plecat din Afganistan după 20 de ani

Generalul american Kenneth McKenzie, 64 de ani, care conduce Comandamentul Central al SUA, a declarat luni, 30 august, într-un interviu video cu jurnaliștii americani, că ultimul avion militar american a decolat de pe aeroportul Kabul cu un minut înainte de miezul nopții, ora locală, 22.59 ora Bucureștiului.

Potrivit CNN, generalul-maior Chris Donahue a fost ultimul soldat american care a părăsit Afganistanul. Imaginile difuzate pe Twitter îl arată pe comandantul celei de-a 82-a diviziuni aeriene a armatei SUA urcând într-un avion de evacuare, pe aeroportul internațional din Kabul.
Citeşte întreaga ştire: Imagine istorică: Ultimul militar american părăsește Afganistanul

Preşedintele Joe Biden a anunțat că va face o declaraţie marţi pentru a explica decizia sa de „a nu prelungi prezenţa americană după 31 august” în Afganistan, potrivit unui comunicat al Casei Albe, notează AFP, preluată de Agerpres. Casa Albă a precizat ulterior că intervenţia lui va avea loc la 20.30, ora României.

Armata americană a anunţat oficial, luni, sfârşitul celui mai lung război din istoria SUA.

Peste 123.000 de civili au fost evacuați din Afganistan de când talibanii au preluat Kabulul, o medie de 7.500 de evacuați pe zi.

Misiunea de evacuare a durat 18 zile, cu un vârf de 19.000 de evacuați într-o singură zi.

Talibanii controlează acum și aeroportul din Kabul

Deși talibanii controlau complet Afganistanul, dar și capitala Kabul, aeroportul rămăsese ultimul loc de evacuare al militarilor americani, dar și al asociaților acestora.

În urmă au rămas la putere tot talibanii, care fuseseră alungați la începutul războiului, acum 20 de ani și care și-au sărbătorit noua independență cu focuri de armă, pe străzile din Kabul.

Pe rețelele de socializare a fost făcut public un videoclip în care talibanii merg pe aeroportul din Kabul. În imagini se vede un grup de bărbați, despre care se crede că sunt luptători talibani, care merg prin capitala afgană, iar unul dintre ei spune că a intrat pe aeroport, că avioanele americane au decolat și că totul va fi bine în viitor.