EDITORIAL & OPINIE

Un joc de-a ”baba oarba” cu pensiile românilor

Un joc de-a baba oarba cu pensiile românilor
Sursă foto: Pixabay

Știu, avem cu toții laptopuri și tablete, dar sigur unii mai țin minte jocul de-a ”baba oarba”. Unul se învârte legat la ochi și bâjbâie apoi, încercând să-i prindă pe ceilalți care îl mai tachinează din când în când. Nu vă sună cunoscut dacă ascultați sutele de declarații despre creșterea pensiilor din ultimele luni?

Un joc de-a ”baba oarba” cu pensiile

Până zilele trecute nici nu mi-am dat seama prin ce trec cinci milioane de pensionari care așteaptă cu sufletul la gură luna septembrie, mai ceva ca pe rezultatele extragerii de la Loto 6/49.

Să vă explic concret. Două doamne respectabile, trecute deja de 65 de ani, discutau în autobuz ultimele vești despre pensii. Își pasau de la una la alta informații despre stagiul minim de cotizare, indicele de corecție, ce concedii au avut, ce grupă au avut, un șir interminabil de termeni pe care se chinuiau să îi deslușească. În zadar.

Timp de câteva stații bune s-au contrazis aprig pe calculul care se face la pensie din toamnă, fiecare dintre ele având de partea ei declarații exacte de la ministru sau șeful Casei de Pensii. Și nu oricum! Doamnele văzuseră cu ochii lor la știri spusele mai marilor țării. Ba chiar, una dintre ele a adus și un potențial martor de partea ei, o vecină care a fost contabilă în tinerețe și care a făcut un calcul exact al pensiei.

Spiritele s-au încins când subiectul a dus, așa cum mă temeam, la politică, la alegeri și la cine ar trebui votat neapărat pentru ca pensiile să mai crească.

Am ascultat cuminte lângă ele, cu o frică teribilă în suflet pentru că nu voiam să intervin în dispută sau, mai rău, să fiu implicată fără voia mea. M-a salvat stația la care a trebuit să coboare una dintre respectabilele doamne, însoțită de două sacoșe pline care l-ar face invidios și pe ministrul Finanțelor, Marcel Boloș care merge des la piață.

O goană nesfârșită după o himeră

Atunci mi-am dat seama că fiecare dintre părțile implicate în procesul ad-hoc din autobuz avea dreptate. Ministrul Muncii chiar făcuse referire la creșterea pensiilor mici și a celor cu un anumit indice de corecție. La fel și șeful Casei de Pensii care anunțase și el că doar o parte din pensionari vor primi pensiile mărite.

Și, uite așa, bunicii noștri, între calculele pe care le fac mereu pentru a se descurca prin balamucul facturilor și al prețurilor din magazine, s-au trezit pe cap cu o altă belea.

Stau lipiți de televizoare, poate poate apare ministrul Muncii sau șeful de la Casa de Pensii să le mai explice ceva sau să îi anunțe de creșterea pensiilor. Și, noroc cu telefoanele astea inteligente primite de la copii, grupurile de pensionari de pe rețelele sociale sunt pline de dezbateri cu pasiune, postări cu decizii de pensionare, explicații ale unora mai ”școliți”.

Un adevărat joc de-a ”baba oarba” fără sfârșit în care bunicii noștri (așa cum îi numea cu glas mieros fostul ministru Marius Budăi) se învârt bezmetici printre tot soiul de informații și firimituri de speranță pentru un rest de viață mai bună.

Elena Șerban nu s-ar vedea făcând altceva decât presă. După ce a studiat Mass Media și Publicitate la SNSPA, a mers direct către televiziune în 2003. A fost, pe rând, reporter, redactor, productor ... vezi toate articolele
Parteneri
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii, Balanţele renasc şi cer libertate
Horoscop 27 mai - 2 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici: Fecioarele se luptă cu banii,...
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant loc”. Ce se întâmplă, de fapt, acolo
Orașul care arată superb în poze, dar unii spun că ar fi ”cel mai deprimant...
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al SRI, Florian Coldea: „E sfârşit de epocă. (...) După ce se termină alegerile şi se reface structura, osatura statului, trebuie să o luăm fix de la zero
Ţinteau revenirea la Putere. Generalul (r.) Dumitru Dumbravă, mâna dreaptă a fostului şef operativ al...
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai bine în locuri întunecoase
Plantele de apartament pe care trebuie să le ferești de soare. Le merge cel mai...
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin de restricție împotriva lui: „Am sărbătorit toată ziua”
CUTREMUR în showbiz! Cristina Cioran e însărcinată din nou cu Alex Dobrescu, deși are ordin...
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină
Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul...
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează activitatea. Ce se va întâmpla cu toate creditele clienţilor
Sfârşit de linie: După 20 de ani în România, BRD Finance vinde tot şi încetează...
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de investiţii străin a decis să revină la cârma afacerii cu o istorie de 30 de ani şi să o răscumpere
Contra curentului: familia de timişoreni care după ce şi-a vândut compania către un fond de...
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
Gabriela Firea, în ipostaze ȘOC! 100% nu o recunoști când dansează provocator
SIMONA HALEP a aflat adevărul. NIMENI nu i-a spus asta până astăzi: Știi că vei dezamăgi
SIMONA HALEP a aflat adevărul. NIMENI nu i-a spus asta până astăzi: Știi că vei...
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Adevărata pizza. De unde vine savoarea preparatului
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Român arestat preventiv pentru trădare. Bănuit că vindea secrete militare Rusiei
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de angajaţi sunt concediaţi
Lovitură de teatru: Dezvoltatorul de jocuri Gameloft închide studioul din Cluj. Toţi cei 136 de...
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje de aproape 100 de miloane de euro
Povestea unei braşovence care a reuşit să construiască de la zero trei afaceri cu rulaje...
Netflix pregătește lovitura verii. Celebrul actor revineVideo
Netflix pregătește lovitura verii. Celebrul actor revineVideo
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau Mega Image
Decizia momentului pentru toți românii care fac cumpărături de la Kaufland, Lidl, Penny, Profi sau...
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO
TE CRUCEȘTI! Cum arătau vedetele înainte de operații. ASTA e adevărata lor față FOTO