Unde va fi depus trupul neînsuflețit al lui Helmut Duckadam. Cei care doresc să își ia adio de la ”Eroul de la Sevilla”, singurul fotbalist român intrat în Cartea Recordurilor, o pot face marți, 3 decembrie, la Arena Națională, la sectorul VIP, începând cu orele 14:00.
Familia sa a declarat în cadrul unei emisiuni televizate, că Duckadam a lăsat un testament în care a menționat că dorește să fie incinerat. Dorință pe care familia a afirmat că i-o va respecta.
Marți la Arena Națională, familia, foștii coechipieri, prietenii, cunoscuții și admiratorii ”Eroului de la Sevilia” se strâng pentru a-i da un ultim omagiu. Aplaudând, pentru ultima oară. Impresionant este că și bătrâna sa mamă, în baston, a venit la București pentru a-și lua rămas bun de la fiul său iubit.
Soția, vizibil afectată nu a dat nicio declarației reprezentanților presei aflați la Arena Națională.
Marele portar român Helmut Duckadam a murit luni, 2 decembrie, la doar 65 de ani. Prin toate mediile s-a revărsat o avalanșă de mesaje de condoleanțe. ”Blândul uriaș” a fost iubit de toată lumea.
El a fost un portar de legendă al echipei Steaua București. Câștigător al Cupei Campionilor Europeni și sigurul portar român care a apărat toate loviturile de departajare, intrând și în Cartea Recordurilor.
În ultimii ani, Duckadam s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, iar în septembrie 2024 a fust supus unei intervenții chirurgicale pe cord deschis.
Cu două zile înainte de moarte , în momentul în care s-ar fi simțit rău, „eroul de la Sevilla” s-a dus la Spitalul Universitar din Capitală, mai apoi fiind transferat la Spitalul Militar, unde și-a găsit sfârșitul. Fostul mare portar trebuia să fie supus unei intervenții chirurgicale la aortă, care nu s-a mai realizat, iar luni dimineața la ora 02.00 decesul a fost pronunțat, potrivit gsp.ro.
La căpătâiul său, fostul sportiv, politicianul Daniel Ghiță si-a strigat durerea și în legătură de cum sunt trate de autorități fostele glorii ale României.
Fotbaliștii dee la FCSB, cu un MM Stoica, spășit, i-au adus și ei un ultim omagiu.
Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla”, s-a născut în localitatea Semlac, judeţul Arad, la 1 aprilie 1959.
A început să joace fotbal în 1975, la Gloria din Arad. Până în 1983, când s-a transferat la Steaua Bucureşti, a mai evoluat la UTA (1977 şi 1978-1983) şi Constructorul Arad (1977-1978).
Vârful carierei sportive îl atinge în ediţia 1985-1986 a Cupei Campionilor Europeni, când pe întreaga durată a competiţiei, dar mai ales în memorabila finală de la Sevilla, Steaua-CF Barcelona (0-0, 2-0, după penalty-uri), apără de-a dreptul senzaţional, determinându-i pe ziariştii spanioli, şi nu numai, să-i aprecieze evoluţia la superlativ.
Cele patru lovituri consecutive de la 11 m apărate în faţa jucătorilor spanioli – Alesanco, Pedraza, ‘Pichi’ Alonso şi Marcos – l-au făcut să intre în „Cartea Recordurilor”.
După ieşirea din fotbal, Helmut Duckadam s-a angajat în Poliţia de frontieră, în localitatea natală Semlac, însă ulterior s-a pensionat pe caz de boală.
În 2003, a câştigat Loteria Vizelor şi a emigrat în Statele Unite, alături de prima sa soţie şi fiică, însă a revenit în ţară după doar un an. În 2004, Duckadam a intrat în politică, în Partidul Noua Generaţie.
Din 2010 până în 2020, Duckadam a ocupat funcția de președinte de imagine la FCSB, iar în 2017 a devenit cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti.
Mai apoi s-a dedicat meseriei de analist sportiv, fiind aproape zilnic prezent în studiourile de televiziune, explicând cu expertiza sa, fotbalul.