Românii se vor bucura de două noi majorări de pensii în anul 2025. Casa Națională de Pensii a făcut marele anunț, chiar înainte de sărbători.
În această săptămână, aproximativ 2,5 milioane de pensionari din România își vor primi pensiile. Aceasta este ultima plată înainte de indexarea programată pentru 1 ianuarie 2025. Potrivit ministrului Muncii, Bucura Oprescu, unii pensionari vor primi banii mai devreme cu o zi.
„Pensia va intra pe card într-o singură zi și anume pe 12 decembrie”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Casa de Pensii a confirmat că plățile pensiilor sunt programate pentru data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de 13.
Începând cu prima zi a lunii ianuarie 2025, valoarea punctului de referință (VPR) se va majora în funcție de rata medie anuală a inflației. La acesta se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Aceste date, oferite de Institutul Național de Statistică, vor determina creșterea pensiilor.
„Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rată medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat. Deci această este formulă de calcul a indexării, actualizării valorii punctului de referință”, a explicat Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
De altfel, rata inflației calculată pentru indexarea din 2025 este cea din 2023, stabilită la 10,4%.
„Suntem în 2024, noi trebuie să știm rata inflației pe anul anterior și care se aplică în anul viitor. Deci vorbim de rata inflației pe anul 2023, care este foarte clară, o știm cu toții, este comunicată de Institutul Național de Statistică, este de 10,4%”, a completat Daniel Baciu.
Tot în acest context, Daniel Baciu a mai oferit detalii și cu privire la modul de calcul pentru creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, un indicator introdus recent.
„Problema este cum calculăm acest 50% din câștigul real sau din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Pare că este simplă dar nu este așa, pentru că această creștere reală, fiind un indicator nou, nu am știut nici noi cum trebuie calculat și bineînțeles eu am făcut o adresă la Institutul Național de Statistică care să îmi spună efectiv cum se calculează această creștere reală a câștigului salarial mediu brut pe economie. Și mi-au transmis exact formulă de calcul. Și avem această creștere reală, este practic un raport între indicele câștigului salarial mediu brut pe economie și indicele prețurilor de consum. Această este formulă de calcul dată de INS”, a declarat oficialul.
Așadar, majorarea salarială reală a fost stabilită la 4,2%, ceea ce înseamnă o contribuție suplimentară de 2,1% la majorarea pensiilor.
„Ajungem la 2,1%. Deci putem să spunem că formulă de calcul este rată inflației plus creștere CSMBB, adică 10,4 + 2,1, ajungem la 12,5%. Această este formulă prevăzută de articolul 83, alineatul 4 din noua lege a pensiilor.”
Potrivit calculelor oficiale, un pensionar care primește acum 2.000 de lei va beneficia, de la 1 ianuarie 2025, de o majorare de 250 de lei, ajungând astfel la 2.250 de lei.
Anul 2025 va aduce și a doua creștere a pensiilor. Aceasta este prevăzută pentru finalul lunii martie 2025 și va include veniturile nepermanente care nu au fost luate anterior în considerare la calculul pensiei. Pensionarii trebuie să aducă adeverințe pentru aceste venituri, conform prevederilor articolului 155 din noua lege a pensiilor.
Veniturile nepermanente includ forme de retribuire în regie sau în acord, premii anuale, al treisprezecelea salariu, sporuri pentru ore suplimentare și alte venituri temporare pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale.