NEWS

Val de infecții respiratorii în România. Ce spun medicii

Val de infecții respiratorii în România. Ce spun medicii
SURSĂ FOTO: MINISTERUL SĂNĂTĂȚII

Medicii din România anunță că se confruntă cu un val de infecții respiratorii, iar că numărul lor, în ultimele 7 zile, a ajuns la 86.000. Camerele de primiri urgențe ale spitalelor din București înregistrează cazuri frecvente de infecții virale, gripă sau pneumonii.

Infecții respiratorii în România. Ce spun medicii

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică acest număr de cazuri este cu aproape 9% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut și cu peste 3% mai multe față de săptămâna anterioară. Mai mult, a fost confirmat chiar și un caz cu dublă infecție, adică cu gripă şi SARS CoV2. Medicii recomandă vaccinare antigripală, care a început deja.

Potrivit Ministerului Sănătății, până în momentul de față s-au vaccinat aproximativ 369.000 de persoane, cele mai multe aflate în categoriile de risc.

Ce sunt aceste infecții respiratorii?

Infecțiile acute ale căilor respiratorii (IACR) reprezintă cea mai frecventă formă de infecție acută, cel mai frecvent diagnostic stabilit în cabinetele medicale. Se consideră că este normal ca la un copil să apară un număr de 8-12 IACR pe an.

Printre cele mai frecvente tipuri de astfel de infecții se numără rinosinuzita, rinofaringita acută, otita acută, angina, laringita acută, laringotraheita, traheobronșita acută, pneumonia acută (de la forme foarte ușoare până la forme care amenință viața, cum ar fi epiglotita).

Infecțiile acute ale căilor respiratorii sunt cele mai frecvente toamna, iarna și la începutul primăverii, din cauza oscilațiilor termice ale mediului înconjurător, a condițiilor atmosferice specifice (vânt, umiditate, frig, ceață) sau a modificărilor regimului nutrițional în această perioadă.

Cei mai des întâlniți factori favorizanți pentru apariția infecțiilor căilor respiratorii sunt epuizarea fizică, stresul, bolile alergice, fumatul, poluarea, călătoriile, contactul cu persoane bolnave. Totodată, alte cauze sunt reprezentate de deformările anatomice (dismorfism cranio-facial, traumatisme ale căilor respiratorii, polipoza nazală) și de statusul de purtător.

Cele două forme de infecții sunt cele virale ( care se transmit de la persoană la persoană) și bacteriene (suprainfecții bacteriene care apar pe fondul unei infecții virale). În 90% din cazuri, infecții se transmit pe cale virală, caz în care nu se justifică administrarea antibioticului, iar 10% dintre infecții sunt bacteriene.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele