Șeful campaniei de vaccinare din România a avut o reacție după ce mai multe cazuri de vaccinare fictivă au fost identificate în România. Potrivit acestuia aceste fapte trebuie sancționate cât mai drastic pentru că nu fac altceva decât să decridibilizeze munca pe care o fac medicii care luptă cu pandemia.
În opinia lui Valeriu Gheorghiță, personalul medical care primește astfel de propuneri – să vaccineze doar pe hărtie – trebuie să anunțe autoritățile abilitate să ia măsuri în acest sens. Pe de altă parte, oamenii trebuie să înțeleagă că nu fac decât să se expună și mai periculos în fața viruslului.
„Este regretabil acest lucru, sunt situaţii punctuale. Corpul medical se delimitează clar de astfel de acţiuni care nu fac altceva decât să decredibilizeze toată munca colegilor noştri din această perioadă. Pe de altă parte, cred că astfel de acţiuni trebuie identificate şi sancţionate cât mai drastic posibil, însă fac apel la colegii noştri, personalul medical care primeşte astfel de solicitări, să anunţe instituţiile abilitate să ia măsuri în acest sens. Şi oamenii trebuie să înţeleagă că nu fac altceva decât să dea nişte bani, cumpărându-şi astfel un risc să se îmbolnăvească, să ajungă la spital şi chiar să-şi piardă viaţa”, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.
Gheorghiţă a ţinut să precizeze că nu are semnale că astfel de fraude s-au întâmplat şi în cazul minorilor care au certificate de vaccinare.
„Sigur că aceste tentative de fraudă pot să fie pentru orice tip de persoană. (…) Cred că orice reguli am impune, oamenii vor găsi modalităţi prin care să eludeze astfel de reguli şi, tocmai de aceea, până la urmă responsabilitatea este cel mai important principiu pe care noi trebuie să îl avem în vedere şi cu care să ne ghidăm mai departe acţiunile noastre. E o boală care în momentul de faţă este prevenibilă prin vaccinare şi cea mai mare parte a deceselor pot fi prevenite prin vaccinare. De altfel, datele din România ne arată că peste 97% din decesele înregistrate în săptămâna precedentă au fost la persoane nevaccinate”, a mai spus Gheorghiţă.
Polițiștii români investighează 400 de persoane pentru emitere ori utilizare de certificate de vaccinare fictive. Sunt nu mai puțin de 200 de anchete pe rol în acest moment.
Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Lucian Bode, la o videoconferinţă convocată de premierul Florin Cîţu. Ministrul Bode a spus că structurile MAI desfăşoară mai multe acţiuni pentru combaterea infracţiunilor legate de adeverinţele/certificatele false de vaccinare, potrivit unui comunicat de presă al ministeerului.