Vicepreşedintele PSD Vasile Dîncu a explicat, în legătură cu candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, că a intrat în această competiţie destul de bine, cu o anumită experienţă în discurs şi că arată că are o postură de preşedinte. De asemenea, acesta a vorbit despre candidatura lui Călin Georgescu, dar și despre demisia lui Klaus Iohannis.
El a precizat că deşi a avut o perioadă de pauză, Crin Antonescu s-a antrenat pentru funcţia de preşedinte, iar imaginea pe care o dă în sondaje este una foarte bună, de prezidenţiabil.
Vicepreşedintele PSD a fost întrebat, duminică, cum stă Crin Antonescu în această competiţie electorală.
”Crin Antonescu a intrat în competiţie destul de bine, cu o anumită experienţă în discurs, arătând că are postură de preşedinte, că a fost antrenat chiar dacă a avut o pauză, s-a antrenat pentru funcţia de preşedinte şi imaginea pe care o dă în sondaje este una foarte bună, de prezidenţiabil. Este foarte complicat. Sperăm să reuşească să intre în turul doi pentru că în acest moment Călin Georgescu este destul de sus şi apoi este competiţia care există cu Nicuşor Dan, este cu Elena Lasconi, Victor Ponta chiar ar putea să devină un candidat”, a afirmat Vasile Dîncu în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24.
El a precizat că, având în vedere că este susţinut de PSD şi PNL, două partide importante, Crin Antonescu ar trebui să intre în turul doi al alegerilor prezidenţiale.
”Nu a început campania, oamenii nu sunt setaţi pe acest lucru şi nu putem să estimăm în acest moment şansele lui Crin Antonescu. În mod normal, Crin Antonescu, având în vedere conjuncţia celor două partide importante, PSD şi PNL, la o mobilizare corectă a celor două partide intră în turul doi şi acolo are o şansă să câştige”, a explicat Vasile Dîncu.
De asemenea, Vasile Dîncu a afirmat, în legătură cu fostul candidat independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu, că acesta este ”o ficţiune a unui public tot mai nemulţumit de politică”.
Vasile Dîncu a fost întrebat, duminică, la Digi 24, cine este Călin Georgescu.
”Este o ficţiune a publicului, a unui public care este tot mai nemulţumit de politică. A fost un candidat pe care, dincolo de tehnologie, pentru că tehnologia a avut un mare rol şi asta se vede bine pentru cei care se ocupă de sondaje, într-o creştere rapidă. Am intrat într-o fază de criză a încrederii. M-a şocat recent că am văzut un studiu IRES în care preşedintele care pleca, cu toate că există o emoţie a oamenilor atunci când cineva pleacă, era sub încrederea lui Putin în România, era cu 7%, dacă nu mă înşel”, a afirmat Dîncu.
Întrebat cine l-a creat pe Călin Georgescu, social-democratul Vasile Dîncu a răspuns că acesta este „un personaj care a încercat de mult, a bătut la porţile politicii”.
„Cred că acum a găsit o ocazie foarte bună în care PSD şi PNL au găsit de cuviinţă să facă o competiţie în toamnă în loc să meargă în continuare într-o coaliţie pro-europeană, să facă o competiţie care a fost foarte dură, competiţie între oameni, să facă greşeli strategice, unii mici strategi s-au gândit ei cum să mute voturi, cum să face tehnologii electorale. Liberalii au făcut greşeala să plătească o strategie de poziţionare a unui candidat care să îl dezavantajeze”, a explicat vicepreşedintele PSD.
Vasile Dîncu a recunoscut că l-a întâlnit o dată sau de două ori pe Călin Georgescu, „mai de mult, când avea ceva calităţi la UNESCO”, nu ştie „cât de oficiale”.
„Mi-a explicat că vrea să propună politicii româneşti, politicii care şi-a pierdut direcţia, care şi-a pierdut liderii, să propună un program. (…) Nu mi s-a părut ca având o atitudine realistă faţă de România şi faţă de greutatea problemelor pe care le are o ţară”, a mai declarat Vasile Dîncu.
Întrebat dacă Georgescu este o creaţie a ruşilor sau este creat de o parte a serviciilor secrete din România, vicepreşedintele PSD a răspuns că nu are cum să știe.
”Nu am cum să ştiu, nu îmi dau seama. Probabil că ceva legături există. Există similitudini. (…) Vedem că nu vine de nicăieri, a fost promovat în diverse locuri, la Ministerul de Externe a lucrat şi a fost promovat de domnul Mircea Maliţa mai de mult şi cred că a fost principalul promotor spre politică. Prin acţiuni şi prin retorică şi poate prin ajutorul din partea unor tehnici pe TikTok serveşte politicii ruseşti în acest moment chiar dacă nu o fi direct trimisul lui Putin pe pământ. Acest lucru se vede”.
Vicepreşedintele PSD Vasile Dîncu susţine că Iohannis şi-a ales într-un moment nepotrivit demisia din funcţia de preşedinte al României şi a precizat că ori demisiona în luna decembrie, atunci când i s-a încheiat mandatul, sau trebuia să aştepte până la alegerile prezidenţiale din luna mai.
Vasile Dîncu a fost întrebat, duminică, la Digi 24, ce schimbă demisia lui Klaus Iohannis.
”Demisia nu schimbă foarte mult. A fost prezentată ca fiind un fel de salvare, ieşirea României dintr-un haos penibil sau dintr-o situaţie penibilă în care nu vom putea explica de ce vrem să-l dăm jos pe preşedintele care oricum pleacă pentru că, cel puţin dacă m-am uitat de la Bruxelles, am văzut demisia preşedintelui. A fost foarte greu contextualizată de televiziuni”, a afirmat Vasile Dîncu.
Potrivit acestuia, televiziunile nu au înţeles nimic din buletinele de ştiri „de dimineaţă, de a doua zi, de peste trei zile”.
„Spuneau că este haos la Bucureşti, ceea ce nu este adevărat. Pentru că noi, cei care locuim şi aici, cetăţenii români, pot să vadă că avem un guvern legitim ales în urma unor alegeri generale care au fost validate. Avem un preşedinte interimar care vine pe cale constituţională din şefia Senatului şi lucrurile, dincolo de o criză politică de încredere şi o criză de regim politic care este destul de evidentă, lucrurile merg înainte. Nu avem un haos politic”, a declarat Vasile Dîncu.
El consideră că Iohannis şi-a ales demisia într-un moment nepotrivit.
”Din păcate, Iohannis şi-a ales şi această demisie într-un moment nepotrivit. Mi s-a părut una egoistă, egotică încercând să evite o contestare printr-o moţiune demisia preşedintelui, care nu cred că ar fi fost votată. Nu cred că se ducea lumea la referendum să voteze la demisia preşedintelui. Cred că era un gest simbolic care l-ar fi deranjat pe preşedintele nostru şi atunci şi-a dat demisia, cred într-un moment nepotrivit. Ori îşi dădea demisia în decembrie atunci când i s-a terminat mandatul, ori trebuie să aştepte până la alegeri”, a mai declarat liderul PSD.