NEWS

Veste extraordinară pentru sute de mii de români. Germania aprobă o reformă în favoarea lor

Veste extraordinară pentru sute de mii de români. Germania aprobă o reformă în favoarea lor

Veste extraordinară pentru sute de mii de români. Potrivit proiectului de lege aprobat miercuri, o cerere de cetățenie va fi posibilă după cinci ani în loc de cei opt actuali și care ar putea fi redusă la trei ani pentru persoanele care sunt considerate deosebit de bine integrate.

Aproximativ 14% din populație – sau 12 milioane de oameni – nu deține cetățenia germană și aproape jumătate locuiesc în țară de cel puțin zece ani, potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Românii din Germania sunt una din comunitățile diasporei românești din Europa Occidentală. Potrivit datelor statistice din 2016 numărul de cetățeni români rezidenți în Germania la data de 31 decembrie 2015 era de 452.718.

Numărul cetățenilor români care au emigrat în Germania a văzut o adevărată explozie începând cu anii 2010-2011 ajungând de la circa 105.000 în 2009 până la aprope 850.000 la sfârșitul anului 2021.

Veste extraordinară pentru sute de mii de români. Imigranții nu vor mai fi nevoiți să renunțe la cetățenia lor ca să o primească pe cea germană

Naturalizarea în Germania rămâne cu mult în urma mediei Uniunii Europene, cu o rată de 1,1%, comparativ cu 2% pentru blocul mai larg, în parte pentru că oamenilor li s-a cerut, în general, să renunțe la cetățenia anterioară pentru a obține un pașaport german.Cabinetul lui Olaf Scholz a aprobat un proiect de lege care revizuiește regulile de cetățenie ale națiunii, care ar permite oamenilor să dețină mai multe pașapoarte și este conceput pentru a facilita integrarea străinilor în cea mai mare economie a Europei, scrie Bloomberg.

Aproximativ 14% din populație – sau 12 milioane de oameni – nu deține cetățenia germană și aproape jumătate locuiesc în țară de cel puțin zece ani, potrivit cifrelor Ministerului de Interne.

Naturalizarea în Germania rămâne cu mult în urma mediei Uniunii Europene, cu o rată de 1,1%, comparativ cu 2% pentru blocul mai larg, în parte pentru că oamenilor li s-a cerut, în general, să renunțe la cetățenia anterioară pentru a obține un pașaport german.

Propunerile – care vor merge acum la parlament pentru consultare – includ, de asemenea, un tratament special pentru muncitorii invitați care au venit în Germania de Vest și de Est în deceniile de după cel de-al Doilea Război Mondial. Vor fi naturalizați dacă pot vorbi în mod rezonabil germană în viața lor de zi cu zi, iar rudele lor apropiate nu vor mai avea nevoie să treacă un test de cetățenie.

Detalii suplimentare din proiectul de lege includ:

  • Cetățenia va fi acordată tuturor copiilor născuți în țară din părinți străini
  • Nou-născuții își pot păstra cetățenia părinților dacă cel puțin unul dintre părinți locuiește în Germania de mai mult de cinci ani, în loc de opt, așa cum prevede legea anterioară, și are drept de ședere nelimitat.

Partidele de opoziție – în special Alternativa anti-imigrantă pentru Germania – au atacat planurile și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la facilitarea accesului la naționalitatea germană. Coaliția de guvernământ a evidențiat că noile reguli vor cere solicitanților să se angajeze în valorile democratice, să fie capabili să se întrețină pentru ei înșiși și pentru membrii familiei și să aibă cunoștințe practice de limba germană.

„Ne aflăm în mijlocul unei competiții globale pentru cele mai bune minți”, a declarat ministrul de Interne Nancy Faeser, citat miercuri, într-un interviu acordat grupului media RND.