Vestea anului despre pensii. Se schimbă toate veniturile pensionarilor. Peste 5 milioane de români, vizați

spot_img

Vestea anului despre pensii. Se schimbă toate veniturile pensionarilor, în special cele sub valoarea de 3.000 de lei, adică majoritatea. Peste 5 milioane de români sunt vizați direct de noile propuneri.

Vestea anului despre pensii. Se schimbă toate veniturile pensionarilor. Peste 5 milioane de români, vizați

Astfel, conform discuțiilor din coaliția de guvernare, pensiile până în 3.000 de lei ar putea să fie scutite de impozit. Și premierul Nicolae Ciucă a adus în discuție acest subiect, însă a ales să sublinieze că urmează să aibă loc discuții în coaliție și nu vrea să creeze așteptări în rândul populației.

În această situație, pensiile vor crește de la caz la caz. De exemplu, în cazul unei pensii de 2.500 de lei, noua sumă va fi de 2.550 de lei, deci în plus cu 50 de lei în fiecare lună.

Simultan, creșterea este dublă în cazul unei pensii de 3.000 de lei. Dacă nu se va mai aplica impozitul de 10%, acești pensionari vor primi 3.100 de lei, deci cu 100 de lei mai mult.

Nicolae Ciucă a spus zilele acestea că s-a discutat despre varianta neimpozitării pensiilor mai mici de 3.000 de lei.

„Este o variantă pe care am discutat-o şi în şedinţa de astăzi. Este o propunere. Daţi-mi voie să continuăm cu aceeaşi abordare responsabilă fără să le creăm oamenilor aşteptări sau, şi mai rău, iluzii vizavi de măsurile pe care le luăm. (…)

Toate aceste chestiuni trebuie discutate cu partenerii noştri din coaliţie şi ele trebuie validate în coaliţie, sigur, ţinând cont de resursele bugetare la dispoziţie, pe baza impactului pe care acestea le vor avea”, a spus premierul Ciucă.

Impact bugetar anual de un miliard de lei

Potrivit premierului, impactul bugetar lunar ar fi de 87 milioane de lei, ceea ce înseamnă anual circa un miliard de lei. Întrebat şi dacă în coaliţie se va discuta şi despre o majorare a pensiilor, el a spus că acest subiect nu a fost discutat”, a declarat premierul în ziua de marți, după şedinţa PNL.

Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public.

„Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei.

În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a arătat ministrul de Finanţe.


spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Cele mai noi ștri
spot_img
spot_img

Citește și

Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.