NEWS

Vești bune privind pensiile a 8 milioane de români! Sumele din conturi au crescut simțitor

Vești bune privind pensiile a 8 milioane de români Sumele din conturi au crescut simțitor
sursa: mediaflux.ro

Este informația momentului privind pensiile private din România pentru care peste 8 milioane de români cotizează în prezent. Conform ultimelor vești, fondurile de pensii private Pilon II au atins maximul istoric de 105 mld. lei în luna aprilie 2023, recuperând pierderile înregistrate în ultimele luni.

Vești bune privind pensiile a 8 milioane de români! Sumele din conturi au crescut simțitor

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II, alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut al câtorva mi­lioane de salariaţi români, au încheiat aprilie 2023 cu active de 105 mld. lei, în creştere 9 mld. lei faţă de începutul anului, arată cele mai recente date ale ASF.

Creşterea a venit în contextul în care în primele patru luni salariaţii români au virat aproxi­mativ 4,2 mld. lei pentru administra­rea privată a economiilor de bătrâneţe, în timp ce evoluţia acţiunilor din portofoliul Pilonului II şi calmarea de pe piaţa obligaţiunilor au adus încă 5 mld. lei.

Astfel, activele Pilonului II au ajuns la o valoare record la aprilie, în creştere cu 9% faţă de începutul acestui an şi cu 19%, adică 16,7 mld. lei, faţă de aprilie 2022.

Aproximativ 63%, respectiv 66 mld. lei, sunt investite de către administratorii Pilonului II în titluri de stat, instrumente financiare care îşi pierd din valoare într-un context inflaţionist, însă ulterior îşi revin pe măsură ce şocul inflaţionist dispare odată cu majorarea dobânzilor. Aceste instrumente sunt ţinute în portofoliu până la scadenţă.

Creștere record a fondurilor private de pensii

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II sunt alimentate lunar cu 3,75% din venitul brut al câtorva mi­lioane de salariaţi români.

Această creștere s-a întâmplat în contextul în care în primele patru luni ale acestui an, salariaţii români au virat aproxi­mativ 4,2 mld. lei pentru administra­rea privată a economiilor de bătrâneţe. Evoluţia acţiunilor din portofoliul Pilonului II şi calmarea de pe piaţa obligaţiunilor au adus, la rândul lor, încă 5 mld. lei. Activele Pilonului II au ajuns așadar la o valoare record în aprilie 2023, în creștere cu 9% față de începutul anului și cu 19% față de față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă cu 16,7 mld. de lei în plus.

Din aceste active, administratorii Pilonului II  investesc aproximativ 66% (66 mld. de lei) în titluri de stat, instrumente financiare care îşi pierd din valoare într-un context inflaţionist, însă ulterior îşi revin pe măsură ce şocul inflaţionist dispare odată cu majorarea dobânzilor.

Activele Pilonului II au înregistrat o creștere și în luna martie

Statisticile Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) arată că la finalul lunii martie a acestui an, pensiile private obligatorii aveau active în valoare de 103,22 miliarde de lei, cu 15,46% mai mult decât în aceeași perioadă din 2022.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 90% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei”, se arată în raport.

Cea mai mare pondere în cadrul activelor era deținută de titlurile de stat, și anume 66,325 miliarde de lei, respectiv 64,26%, urmate de acțiuni, cu 21,957 miliarde de lei (21,27%), și de obligaţiunile corporative, cu 6,921 miliarde de lei (6,71% din total active). În martie 2023, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.042.261 milioane de participanţi.

În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul tău, BCR, BRD, NN şi Vital.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în...
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Decizie pentru cei care locuiesc în case sau blocuri vechi. Statul va plăti banii
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea mai bine plătită actriță
Cât a câștigat Meghan Markle din serialul ”Suits”. Nu a fost nici pe departe cea...
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....