NEWS

Vești excelente pentru românii cu împrumut la bancă. BNR anunță decizia momentului privind ROBOR și IRCC

Vești excelente pentru românii cu împrumut la bancă. BNR anunță decizia momentului privind ROBOR și IRCC
Foto: Pexels.com

BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut în LEI. Se schimbă ROBOR și IRCC.

BNR anunță schimbarea privind ROBOR și IRCC

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a înregistrat luni o nouă scădere. Acesta ajunge la 5,95% pe an, față de 5,96%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

Mai mult, și indicele ROBOR la șase luni, referință pentru creditele ipotecare cu dobândă variabilă, a scăzut la 6,01% pe an, de la 6,02%, în timp ce ROBOR la 12 luni a ajuns la 6,11%, față de 6,12% anterior.

Scăderea dobânzilor a apărut, la început de an pe fondul unei tendințe de relaxare a costurilor de finanțare. Analiștii economici estimează că această evoluție ar putea continua în perioada următoare, oferind un ușor respiro celor care au împrumuturi în lei.

Cât despre indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat prin OUG 19/2019, acesta a coborât la 5,66% pe an. Valoarea a fost calculată ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul III al anului 2024, marcând o scădere față de trimestrul anterior, când IRCC era de 5,99%.

Evoluția raportată de BNR ar putea aduce o ușoară reducere a ratelor pentru românii cu credite calculate în funcție de IRCC. Cu toate acestea însă,  impactul exact va depinde și de politica băncilor comerciale și de nivelul inflației.

Românii plătesc dobânzi la credite aproape duble față de restul europenilor

Conform datelor Eurostat, dobânda anuală efectivă medie la creditele ipotecare din România este de 6,5%, mult peste media din zona euro, unde aceasta se situează la 3,8%.

Și la creditele de consum diferențele sunt semnificative. În România, rata dobânzii ajunge la 10,2%, în comparație cu media europeană, cuprinsă între 5% și 6,5%.

În timp ce țări ca Germania și Franța au dobânzi mai favorabile, de aproximativ 5,5% și 6%, Ungaria și Polonia au dobânzi asemănătoare României, de 9,8% și respectiv 9,5%.

Informarea corectă și optimizarea costurilor sunt esențiale atunci când românii își fac planuri de creditare. Deși dobânzile sunt mai ridicate, există soluții pentru a reduce aceste costuri, prin comparații atente și servicii de brokeraj. Refinanțarea sau negocierile directe cu banca pot face o diferență considerabilă pe termen lung”, spune Valentin Anghel, CEO AVBS Broker de Credite.

toma@mediaflux.ro Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele