NEWS

Viață de calvar pentru studenții din România în pandemie. Unii s-au apucat de băut, alții au gânduri de sinucidere și mulți vor să plece din țară (STUDIU)

Viață de calvar pentru studenții din România în pandemie. Unii s-au apucat de băut alții au gânduri de sinucidere și mulți vor să plece din țară STUDIU
sursă: hotnews.ro

Viaţa pentru studenții români în pandemie nu a fost cea mai bună după cum arată un sondaj recent. Astfel, nepotismul şi favorizarea celor cu pile este una dintre problemele serioase ale acestei generaţii. Mai mult, 31,9% dintre ei vor să emigreze, peste 16% consumă mai mult alcool decât înainte de pandemie și vreo 9% au avut gânduri suicidale, conform unui studiu.

Viață de calvar pentru studenții din România în pandemie

Studenții români spun că nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii sunt unele dintre problemele cu care se confruntă generaţia lor, 9% au avut gânduri suicidale în perioada pandemiei, iar 31,9% dintre studenţii români vor să emigreze, acestea fiind câteva dintre concluziile unui sondaj realizat de 34 de asociaţii studenţeşti din România despre viaţa acestora în pandemie.

Conform răspunsurilor, 82% dintre studenții români se înţeleg bine sau foarte bine cu părinţii, arată sondajul, iar 68,4% consideră calitatea vieţii lor ca fiind bună sau foarte bună.

De asemenea, în perioada pandemiei, 72,3% dintre respondenţi au declarat că au nivelul de stres şi anxietate crescut, iar 9% au avut gânduri suicidale. 53,4% dintre ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog sau o persoana specializată despre problemele lor de sănătate mintală iar 46,4% dintre ei au suferit de pe urma anxietăţii provocate de fake news, 10,2% de pe urma abuzului verbal, şi 5.9% a bullyingului online.

Mulți vor cursuri online în continuare

Potrivit sondajului, 50,8% dintre studenţi doresc ca universităţile să ofere posibilitatea de a urma toate cursurile lor online şi după terminarea pandemiei.

La întrebarea: Care crezi că este cea mai mare problemă cu care se confruntă generaţia ta? Răspunsurile au fost: 37,7% dintre studenţi au spus că nepotismul şi favorizarea celor cu pile şi relaţii, 13,9% dintre ei au menţionat lipsa accesului la locuinţe cu preţuri rezonabile, 12,9 % lipsa accesului la job-uri bune, 12% dintre studenţi au subliniat lipsa accesului la educaţie pentru tinerii fără venituri.

82,1% dintre studenţii români se înţeleg bine sau foarte bine cu părinţii, şi 68,4% consideră calitatea vieţii lor ca fiind bună sau foarte bună.

În plus, 60,1% sunt optimişti sau foarte optimişti în legătură cu situaţia lor materială în următorii 5 ani. Pentru majoritatea dintre ei, cea mai mare prioritate o are sănătatea, 57,9%, urmată de siguranţa financiară, 56,4%, şi cariera profesională, 55,5%.

Concluziile sondajului „Viaţa Studenţilor În Pandemie” arată că problemele studenţilor depăşesc simplul cadru al educaţiei, şi ating aspecte legate de sănătate, egalitate de şanse şi multe alte lucruri foarte importante pentru viitorul lor şi al nostru, al tuturor.

În educaţie şi carieră, studenţii doresc mai multe opţiuni, mai ales la nivel de desfăşurare a cursurilor exclusiv online (58,5%).

Mai mult, pasiunea pentru un anumit profil este principalul motiv pentru care aleg să urmeze cursurile unei facultăţi (43,1%), abia apoi urmată de necesitatea de a avea diploma pentru o anumită carieră (25,8%).

Studenţii români sunt mai degrabă antreprenoriali, majoritatea lor (28%) dorind să-şi deschidă firma proprie mai degrabă decât să găsească un job în sectorul public (22,8%) sau în cel privat (22,2%).

Sondajul evidenţiază însă şi presiunile la care sunt supuşi studenţii, agravate în multe privinţe de pandemie.

Probleme de sănătate mintală, dar fără terapie

Mai mult de două treimi (71,9%) au avut probleme cu sănătatea mintală, dar serviciile de consiliere psihologică nu par a fi deosebit de disponibile – peste jumătate din ei nu au vorbit niciodată cu un psiholog despre problemele lor (53,4%). Abuzul de substanţe este în creştere printre studenţii din România: în ceea ce priveşte băuturile alcoolice (16,7% consumă mai mult alcool ca înaintea pandemiei), ţigările (20,5% fumează mai multe ţigări), la care se adaugă alimentaţia nesănătoasă (42,2% mănâncă mai nesănătos).

Numărul de studenţi care îşi doresc puţin sau foarte puţin să emigreze este de 35,9%, puţin mai mare decât numărul celor care îşi doresc mult sau foarte mult să emigreze, de 31.9%. „Viaţa studenţilor în pandemie” este un prim proiect al Stării Naţiunii Studenţeşti.

[email protected] Toma Enescu are o pasiune pentru presă, poezie și politică. Îi place să fie informat și este mereu la curent cu ce se întâmplă în spațiul ... vezi toate articolele
Parteneri
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe internet
Profesor de la Universitatea București, îmbrăcat în femeie în fața studenților. Postarea devenită virală pe...
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie să-l știe iubitorii de cafea
Cum poți păstra boabele de cafea proaspete timp de 12 luni. Trucul pe care trebuie...
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să demisioneze şi de la Casa Albă. Kamala Harris se comportă deja ca succesoare. Trump nu va câştiga
Ion Cristoiu: Joe Biden a fost victima unui complot din partid. Va fi obligat să...
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar au descoperit că nu unde să doarmă
Vacanța în Grecia a unor români s-a transformat într-un coșmar. Au ajuns la cazare, dar...
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut trece peste asta. ''E păcat!''
De ce s-a despărțit, de fapt, Adriana Bahmuțeanu de George. Adevăratul MOTIV. Nu a putut...
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Descoperire uluitoare în spațiul cosmic. S-a identificat un “inel Einstein”
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft. Bănci, posturi TV, companii aeriene cad unele după altele şi au operaţiunile blocate. Cine este responsabil
Criză la nivel global provocată de o eroare de funcţionare a mii de sisteme Microsoft....
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în anii '90 într-un imperiu cu 120 de magazine, fabrici şi afaceri de sute de milioane de lei
Cine este femeia din Râmnicu Vâlcea care a reuşit să transforme un magazin deschis în...
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt oribile
Stațiunea din România unde turiștii nu vor să meargă. E foarte populară, dar condiții sunt...
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Cutremur total în UE. Ungurii au ajuns stăpânii Europei. S-a pus blocadă pe bani
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Problema care ne va goli buzunarele. Situația devine critică
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea sute de mii de lei investiţi au făcut spectacol pe bursă
Alexandru Rafila a dat lovitura. Averea ministrului Sănătăţii a explodat după ce companiile unde avea...
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig puţin”
„Sunt unele luni în care nu îmi permit să am o relaţie. Şi nu câştig...
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef. ”Pur și simplu strălucești”
Ținuta sclipitoare cu care Gina Pistol s-a afișat pe platourile de filmare de la MasterChef....