Viktor Orban amenință UE. Premierul maghiar declară că va pune veto pe următorul buget pe termen lung al Uniunii Europene, dacă Ungaria nu va avea din nou acces la fondurile înghețate de blocul comunitar din cauza problemelor legate de statul de drept și corupție.
Lidrul de la Budapesta se referea la următorul buget pe șapte ani al UE, din 2028, care necesită unanimitatea celor 27 de state membre pentru a fi aprobat. Liderul maghiar are un istoric de amânare a deciziilor comune ale blocului, deși în ultima vreme celelalte 26 de națiuni au căutat modalități de a ocoli obiecțiile sale.
„Ungaria va obține fără îndoială aceste fonduri”, a declarat Orban într-un interviu acordat vineri radioului de stat. „Fondurile pe care nu le primim în 2025 și 2026 va trebui să le primim în 2027 și 2028, pentru că dacă nu le primim, atunci UE nu va avea un buget, pentru că eu nu voi fi de acord cu el”.
Investitorii indică în mod regulat cele aproximativ 20 de miliarde de euro (21,1 miliarde de dolari) pe care UE le reține în prezent de la Ungaria drept o vulnerabilitate majoră pentru economie. În urmă cu o săptămână, Moody’s Ratings a redus de la stabilă la negativă perspectiva ratingului datoriei Ungariei, citând șansele tot mai mici ale guvernului de a debloca fondurile UE înghețate.
Viktor Orban a încercat să minimalizeze importanța acestora pe termen mediu, susținând că cele 12,5 miliarde de euro pe care Comisia Europeană le-a eliberat Ungariei în urmă cu un an în schimbul unei legislații care să consolideze independența justiției vor acoperi nevoile economiei până în 2026, an electoral.
Guvernul a alocat, de asemenea, până la 2,5 miliarde de euro pentru emiterea de titluri de creanță internaționale pentru prima jumătate a anului 2025, conform planului său anual de finanțare publicat vineri.
Orban are nevoie de tot spațiul fiscal pe care îl poate aduna. În sondajele recente, partidul său, Fidesz, a rămas în urma unui nou grup de opoziție care a făcut din deblocarea fondurilor UE una dintre principalele sale promisiuni electorale. Liderul maghiar a recurs la cheltuieli electorale record în 2022 pentru a-și asigura un al patrulea mandat consecutiv.
Îngrijorarea cu privire la finanțele Ungariei a pus presiune pe forint, care a scăzut cu 0,4% la 414,6 per euro până la ora 12:27 p.m. la Budapesta, la mai puțin de un forint de minimul ultimilor doi ani de săptămâna trecută.
Anul acesta, guvernul și-a asigurat finanțarea mai devreme prin vânzarea de obligațiuni în valoare de 2,5 miliarde de dolari la începutul lunii ianuarie, urmată de o obligațiune verde denominată în euro și de o notă Samurai mai mică în Japonia. În 2025, totalul emisiunilor internaționale de euroobligațiuni va scădea la cel mult 2,5 miliarde de euro, inclusiv o altă obligațiune verde de referință, a declarat vineri Agenția de gestionare a datoriei.
Ungaria intenționează să renunțe la emisiunile pe bază de yeni anul viitor, deși probabil va reveni pe piața obligațiunilor panda din China, a declarat agenția.
De asemenea, Ungaria a obținut finanțare suplimentară prin împrumuturi din China pentru proiecte de infrastructură.