WORLD

Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord, în timp ce SUA și aliații dezaprobă legăturile militare cu această țară

Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord în timp ce SUA și aliații dezaprobă legăturile militare cu această țară
sursa foto: Media Nord Coreeană

Președintele rus Vladimir Putin va vizita săptămâna aceasta Coreea de Nord pentru prima dată în ultimii 24 de ani, au anunțat cele două țări, o călătorie rară care subliniază parteneriatul înfloritor al Moscovei cu acest stat înarmat nuclear, scrie Reuters.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a adresat o invitație lui Putin în timpul unei vizite în Orientul Îndepărtat al Rusiei în septembrie anul trecut. Putin a vizitat ultima dată Phenianul în iulie 2000.

Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord, în timp ce SUA și aliații dezaprobă legăturile militare cu această țară

„La invitația președintelui pentru afaceri de stat al RPDC, Kim Jong Un, Vladimir Putin va efectua o vizită de stat amicală în Republica Populară Democrată Coreeană pe 18-19 iunie”, a declarat Kremlinul.

Agenția de presă de stat nord-coreeană KCNA a anunțat, de asemenea, vizita, dar nu a oferit alte detalii, arată Reuters.

Putin va vizita apoi Vietnamul pe 19-20 iunie, a precizat Kremlinul. Ambele vizite erau așteptate, deși datele nu fuseseră anunțate anterior. Rusia a făcut tot posibilul să facă publică renașterea relației sale cu Coreea de Nord de la începutul războiului din Ucraina, provocând alarmă în rândul Statelor Unite și al aliaților săi din Europa și Asia.

Washingtonul afirmă că Coreea de Nord a furnizat arme Rusiei pentru a o ajuta să lupte în Ucraina, deși Phenianul a negat în mod repetat acest lucru. Pentru Vladimir Putin, care spune că Rusia este blocată într-o bătălie existențială cu Occidentul din cauza Ucrainei, curtarea lui Kim îi permite să agațe Washingtonul și aliații săi asiatici.

Monitorii ONU au concluzionat că cel puțin o rachetă balistică trasă din Rusia asupra unui oraș din Ucraina în ianuarie a fost fabricată în Coreea de Nord. Oficialii ucraineni spun că au numărat aproximativ 50 de astfel de rachete livrate Rusiei de către Coreea de Nord.

„Lista țărilor dispuse să îl primească pe Putin este mai scurtă ca niciodată, dar pentru Kim Jong Un, această vizită este o victorie”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul.

„Nu numai că summitul îmbunătățește statutul Coreei de Nord în rândul țărilor care se opun ordinii internaționale conduse de SUA, dar ajută și la consolidarea legitimității interne a lui Kim.”

Viceministrul de externe al Coreei de Sud, Kim Hong-kyun, a discutat vineri despre vizita planificată a lui Vladimir Putin în nord în cadrul unei convorbiri telefonice de urgență cu secretarul de stat adjunct al SUA, Kurt Campbell, a declarat vineri ministrul de externe al Seulului.

Vizita nu ar trebui să aibă ca rezultat o mai mare cooperare militară între Phenian și Moscova, încălcând rezoluțiile ONU, a declarat ministerul sud-coreean.

Rusia afirmă că va coopera cu Coreea de Nord și va dezvolta relațiile în modul în care va alege și că nu i se va spune ce să facă de către nicio țară, cu atât mai puțin de către Statele Unite.

Vladimir PUTIN ȘI KIM

Națiunile Unite au impus o multitudine de sancțiuni de când Phenian a efectuat primul său test nuclear în 2006, dar experții spun că Phenianul a continuat să dezvolte arme nucleare și să producă materiale nucleare fisionabile.

Rusia a declarat că puterile mondiale au nevoie de o nouă abordare față de Coreea de Nord, acuzând Statele Unite și aliații săi că încearcă să „sugrume” statul izolat.

Jenny Town, de la programul 38 North, cu sediul la Washington, a declarat că apropierea Rusiei de Coreea de Nord face parte din eforturile de a construi o alternativă la ordinea mondială condusă de SUA.

„Există motive să credem că Rusia vede valoarea Coreei de Nord ca partener militar în acest război împotriva Occidentului, ceea ce o stimulează să facă mai mult decât doar tranzacțiile cu arme pentru a suplimenta eforturile de luptă ale Rusiei în Ucraina”, a spus ea.

Pentru Coreea de Nord, relația sa cu Rusia aduce sprijin în Consiliul de Securitate al ONU, precum și „rezultate imediate și tangibile” în ceea ce privește cooperarea economică, militară și agricolă și comerțul pe care țările nu le-au mai avut din anii ’90, a adăugat Town.

PUNCT DE COTITURĂ?

Rusia a pus veto la reînnoirea anuală a unui grup de experți care monitorizează aplicarea sancțiunilor ONU împotriva Coreei de Nord pentru programele sale de arme nucleare și de rachete balistice.

Veto-ul rusesc este considerat un punct de cotitură în regimul internațional de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, care a fost creat în 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice, în timp ce Republica Coreea a fost susținută de Statele Unite.

Bunicul lui Kim, Kim Il Sung, fondatorul Coreei de Nord, a ajuns la putere cu sprijinul Moscovei, în competiție cu Sudul susținut de SUA.

Totuși, haosul provocat de prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 a pus capăt acestui sprijin. După ce i-a luat locul lui Boris Elțîn în 1999, Putin a vizitat Phenian în iulie 2000 pentru o întâlnire cu Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un.

Relațiile s-au răcit după testele nucleare nord-coreene, deși pentru Kim, Rusia este un aliat de mare putere care poate ajuta la echilibrarea dependenței Phenianului față de China.

Kim a călătorit în Rusia cu trenul în 2019 și, din nou, anul trecut, când Putin și liderul nord-coreean au ciocnit un pahar de vin rusesc.

claudiu.popa@mediaflux.ro - Claudiu Popa este jurnalist, fotograf și țăran în timpul liber. Cochetează cu presa încă din liceu, când a scris la ziarele Informația Prahovei sau Actualitatea Prahoveană. ... vezi toate articolele