NEWS

Vouchere de vacanță de 1.600 de lei, dar cu plata CAS. Mulți bugetari nu mai primesc deloc

Vouchere de vacanță de 1.600 de lei dar cu plata CAS. Mulți bugetari nu mai primesc deloc
sursa: romaniatv.net

Angajații la stat vor primi vouchere de vacanță cu o valoare mai mare, de 1.600 de lei/angajat. Este vorba despre cei care au salariul de până la 8.000 de lei net. În plus, bugetarii vor plăti Contribuții de Asigurări Sociale pentru aceste vouchere.

Bugetarii primesc vouchere de vacanță de 1.600 de lei

Modificări fiscale majore în țara noastră anunțate de Guvern. Executivul a publicat în transparență decizională Legea privind măsurile fiscale cu care premierul Marcel Ciolacu va merge în Parlament pentru a-și asuma răspunderea.

În acest proiect de lege, se prevede ca voucherele de vacanță să aibă o valoare mărită de 1600 de lei/angajat, dar până la salariul de 8000 de lei net. Asta înseamnă că toți angajații din sistemul bugetar care depășesc 8000 de lei net nu vor mai încasa vouchere de vacanță.

De asemenea, la voucherele de vacanță, angajații vor plăti Contribuții de Asigurări Sociale.

Cum se vor acorda voucherele de vacanță

”(2) Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, personalului ale căror salarii nete lunare de încadrare sunt de pană la 8.000 lei.;”

9. La articolul 157, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) şi art. 142 cu excepția sumelor reprezentând valoarea nominală a biletelor de valoare sub forma tichetelor de masă și a voucherelor de vacanţă, acordate potrivit legii, sau, după caz, echivalentul în lei a tichetelor de masă, în aceleași limite și condiții, precum și cu aceleași destinații ca cele prevăzute de lege pentru acestea, acordate angajaților care nu beneficiază de astfel de bilete de valoare.”

Sunt exceptate instituțiile de forță

”(3) Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026 pentru personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională ale căror solde nete lunare / salarii nete lunare sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziţionate direct sau prin intermediul unei agenţii de turism licenţiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.” prevede proiectul citat de Stiripesurse.