Vouchere pentru aproape 6 milioane de români. Începând de la 1 aprilie, aproape 6 milioane de consumatori casnici ar putea primi vouchere pentru plata facturilor la energie, după încheierea actualei scheme de compensare și plafonare.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a propus Guvrnului ca persoanele cu un consum lunar de cel mult 150 kWh să primească acest ajutor, conform economica.net.
Conform propunerii, valoarea voucherului ar fi de 36 de lei.
Dacă acasta va fi aprobată, consumatorii casnici cu facturi de energie electrică de maximum 210 lei pe lună vor beneficia de acest voucher lunar, începând din 1 aprilie, pe o perioadă de nouă luni.
Potrivit estimărilor, aproximativ 5,68 milioane de români ar urma să primească vouchere pentru energie, iar impactul bugetar al acestei măsuri ar fi de 1,84 miliarde de lei, dacă propunerea ANRE va fi adoptată.
Acest sprijin generalizat este acordat “temporar pentru o perioada necesară stabilizării prețului pe piața angro de energie electrică și creșterii lichidității acesteia, concomitent cu deschiderea competitivității între furnizori în condițiile în care piața cu amănuntul a fost practic blocată prin aplicarea schemei de plafonare”, potrivit propunerii.
Voucherele sunt valabile 12 luni de la emitere și, dacă se va cădea de acord asupra acestui sistem, Ministerele Finanțelor și Energiei ar urma să adopte un ordin comun în acest sens.
Reamintim că, din bani europeni, a mai fost acordat anii trecuți sprijin sub forma cardurilor de energie, de care au beneficiat familiile sau persoanele singure cu venituri mai mici de 2.000 de lei.
Există mai multe scenarii – plafonarea să continue așa cum este ea acum încă trei luni cel puțin, piața să se liberalizaze dar să se acorde un sprijin direct, doar clienților considerați vulnerabili, și iată și această soluție – un ajutor direct generalizat pentru aproape 5,7 milioane de clienți casnici, din cei circa 9 milioane, numărul total de clienți din România.
Furnizorii de energie au solicitat ca orice măsură se sprijin să se facă direct, și nu tot prin ei, în condițiile în care statul este dator cu 8 milarde de lei în contul schemei actuale de plafonare.