Vrei să faci pizza de casă? Ce greșeli trebuie să eviți neapărat pentru a-ți ieși preparatul

de: Cristiana Cernega
31 03. 2024
pizza de casă
www.bucataras.ro

Pizza de casă este, fără dar și poate, un preparat adorat de fiecare dintre noi. Putem face și acasă din ingredientele preferate. De asemenea, sunt anumite greșeli pe care le facem frecvent. Ar fi ideal să le cunoaștem și să le evităm mereu. 

Nu este deloc greu să faci pizza, iar rezultatele sunt, de cele mai multe ori, pe măsura așteptărilor. Cu toate acestea, dacă vreți să iasă perfectă, țineți cont de câteva sfaturi și trucuri.

Greșeli atunci faci pizza de casă

Pui prea multă făină

Pentru o pizza de excepție, aluatul este cheia. În cazul în care puneți prea multă făină, atunci aluatul va deveni uscat. Mare atenție la câtă făină folosiți. Aluatul trebuie să fie moale, bineînțeles. Depinde foarte mult de făina pe care o folosiți.

Nu lași blatul la dospit suficient

În momentul în care faceți pizza acasă, sunteți atât de nerăbdători și pofticioși încât nu aveți răbdare să îl lăsați la dospit suficient. Puneți-l deoparte și lăsați-l să crească atât cât are nevoie. Mai mult decât atât, să fie într-un loc cald pentru a crește mai repede.

Frământarea aluatului

În mod normal aluatul de pizza are nevoie cam de 10-15 minute de frământare, nu mai puțin. Puteți să folosiți și un robot de bucătărie pentru a vă fi mai ușor.

Folosiți sucitorul 

Dacă ați urmat pașii de mai sus, aluatul ar trebui să fie plin de bule, pe scurt, ideal pentru o pizza bună și pufoasă. Încercați să nu folosiți sucitorul pentru a elimina toate aceste bule. Întindeți încet, încet cu mâinile.

Prea multe ingrediente

Dacă vei pune prea multe ingrediente, aluatul va fi moale și umed. Folosiți cantități moderate pentru a nu încărca prea mult pizza.

Timpul de coacere

Aici poate să difere în funcție de cuptorul pe care îl aveți. În mod normal, pizza trebuie să fie gata în 10-15 minute.

Rețetă pizza de casă

Ingrediente pentru aluat 

  • 500 g de făină
  • 250-300 ml de apă
  • 50 ml de ulei
  • puțină sare
  • o linguriță de de zahăr
  • 20 de g de drojdie proaspătă sau șase grame de drojdie uscată
  • griș pentru întins aluatul

Ingrediente pentru pizza

  • salam sau șuncă
  • cașcaval sau mozzarella
  • suc de roșii cu puțin oregano și busuioc
  • ciuperci proaspete
  • ardei
  • măsline
  • ceapă
  • porumb

Mod de preparare

Pentru început trebuie să ne apucăm de făcut blatul. Într-un bol mai mare punem făină bine cernută. Puteți s-o cerneți chiar de două-trei ori, e cu atât mai bine. Drojdia o dizolvăm în apă, iar apoi o turnăm peste. Amestecăm foarte bine și punem și zahărul. Amestecăm. Ulterior, punem uleiul, sarea și începem să frământăm până devine un aluat nelipicios și destul de ferm.

La nevoie, mai puteți adăuga făină, însă mare grijă să nu iasă un aluat prea tare. Lăsăm la dospit circa 30-40 de minute. Între tot acest timp, tăiați șunca sau salamul, cârnăciorii, ceapa Julien, ciupercile și măslinele dacă sunt întregi. Luați o bucată de aluat, întindeți-o foarte bine și puneți-o într-o tavă. Deasupra tăvii puneți și o foaie de copt pentru a nu se lipi. Peste aluat întindeți sucul de roșii, cașcavalul sau mozzarella, șunca sau salamul, ciupercile, măslinele, ardeii, porumbul, ceapa. Transferați la cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 15 minute. Poftă bună!