NEWS

Vremea în România. Țara noastră lovită de un ciclon. Care sunt zonele afectate de vântul puternic și zăpada abundentă

Vremea în România. Țara noastră lovită de un ciclon. Care sunt zonele afectate de vântul puternic și zăpada abundentă

Vremea din România dă semne de normalizare, după ce specialiștii meteorologi anunță faptul că țara noastră va fi lovită de un ciclon caracterizat de vântul puternic și zăpadă abundentă. Ciclonul mediteraneean va aduce zăpadă cu precădere în zonele de deal şi de munte, dar nici Capitala nu va fi ocolită de iarna târzie. Cum va fi  vremea în România.

În București, de exemplu, zăpada se va așterne vineri dimineață, dar va fi înlocuită rapid de ploi și polei. Sâmbătă va ninge, vântul va bate cu putere și nu este exclus să fim vizitați şi de o ploaie îngheţată.

„Sursa a ceea ce se va întâmpla la noi în țară este un ciclon mediteraneean care va lua naștere mâine (miercuri – n.red.). Acesta se va deplasa pe o traiectorie transbalcanică, astfel încât ne va afecta și pe noi, partea de sud a țării și ulterior, foarte probabil, și partea de est și sud-est. Pentru că acest ciclon, în momentul de față, este în curs de formare, traiectoria lui cea mai probabilă nu este încă stabilită, sau gradul de precizie nu este foarte ridicat. Însă, există mai multe scenarii, în care vor începe precipitațiile pe partea de sud a țării – la noi s-a instalat deja masa de aer rece – acestea să fie sub formă de ninsoare. În partea de sud-est a României ar putea să fie precipitații mai ales sub formă de ploaie. Dacă sud-estul acesta va fi ceva mai extins până la București sau nu, rămâne de văzut în următoarele zile. Acest lucru îl urmărim. În mod cert, acest lucru îl putem spune cu un grad de precizie mai mare – se conturează ca acest ciclon care va aborda țara noastră încă de noaptea de joi spre vineri și se va manifesta și pe parcursul zilei de vineri și sâmbătă, să determine în unele zone din țară ninsori abundente, ninsori posibil asociate și cu vânt în zona Curburii și nu putem exclude nici scenariul în care zona Moldovei să se afle sub incidența atât a masei de aer rece cât și a precipitațiilor abundente sub formă de ninsoare care să ducă la formarea unui strat consistent de zăpadă.”, declară Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operaţională în cadrul ANM.

Vremea în România. Țara noastră lovită de un ciclon. Care sunt zonele afectate de vântul puternic și zăpada abundentă

Vremea joi, 26 ianuarie 2023
În regiunile extracarpatice vremea va fi în general închisã, cu nebulozitate persistentã şi precipitaţii, ziua slabe şi pe arii restrânse, dar moderate (10…15 l/mp) şi în extindere treptatã seara şi noaptea; în Dobrogea şi în Bãrãgan vor fi mai ales ploi şi lapoviţã, iar în Oltenia, Moldova şi restul Munteniei predominant ninsori. Aria ninsorilor va cuprinde şi zona montanã, iar în Carpaţii Meridionali şi în Carpaţii de Curburã se va depune strat nou de zãpadã, posibil mai consistent. În vestul, centrul şi nord-vestul ţãrii cerul va fi temporar noros, iar mai ales spre sfârşitul intervalului pe alocuri va ninge slab. Se va produce polei, cu o probabilitate mai ridicatã în Muntenia şi în sudul Moldovei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 7 grade, iar cele minime între -6 şi 4 grade, mai ridicate pe litoral.

Vremea vineri, 27 ianuarie 2023
Vremea va fi în general închisã, cu precipitaţii în cea mai mare parte a ţãrii, local însemnate cantitativ în jumãtatea de sud-est. În Dobrogea vor fi mai ales ploi, în Muntenia şi estul Moldovei ziua se vor semnala precipitaţii mixte, apoi şi ninsori, iar în rest vor predomina ninsorile, mai consistente în estul Carpaţilor Meridionali, în Carpaţii de Curburã şi zonele deluroase aferente. Vor fi condiţii pentru depuneri de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri locale în Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei, precum şi la munte, cu precãdere în Carpaţii de Curburã. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 7 grade, iar cele minime între -4 şi 2 grade, cu valori uşor mai ridicate în Dobrogea atât pe timpul zilei, cât şi noaptea.

Vremea sâmbătă, 28 ianuarie 2023
În sudul, estul şi centrul ţãrii, vremea se va menţine în general închisã, cu precipitaţii predominant sub formã de ninsoare pe arii relativ extinse. În vest şi în nord-vest, cerul va fi temporar noros, iar precipitaţii mixte se vor semnala pe spaţii mai restrânse. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în regiunile sud-estice şi local în zona montanã. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 şi 6 grade, iar cele minime în general între -5 şi 0 grade. Izolat se va forma ceaţã.