În noaptea dintre ani, dar și în prima săptămână din ianuarie vremea va fi ceva mai caldă decât normalul perioadei. De zăpadă vor avea parte doar turiștii cazați la peste 1.500 de metri.
În ultima zi a anului vom avea temperaturi cuprinse între 5 și 13 grade Celsius. În Capitală termometrele vor indica valori de 12 grade. În noaptea trecerii în anul nou, temperaturile minime vor fi pozitive, în majoritatea regiunilor din țară.
Cele mai mari valori termice se vor înregistra în partea de sud-vest a țării, de până la 7 grade. În regiunile din vestul țării vom avea temperaturi de cel mult 5 grade. Ceva mai frig va fi în zona depresionară din estul Transilvaniei unde mercurul din termometre scade până la -5 grade Celsius. În restul regiunilor temperaturile se vor încadra în intervalul 1; 3 grade Celsius.
În prima săptămână din ianuarie, regimul termic va fi caracterizat prin temperaturi pozitive. Maximele termice vor ajunge chiar și la 14 grade. Așadar, în 2024 nu vom avea parte de cunoscutul ger al Bobotezei.
„Actualizarea estimărilor pentru luna ianuarie 2024 confirmă semnalul pentru o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în prima săptămână a noului an, cu abateri termice pozitive la nivelul temperaturilor medii zilnice mai mari de 5 până chiar 10 grade Celsius, pentru că în mod obişnuit ar trebui să ne aşteptăm la maxime până la cel mult 4-5 grade Celsius, iar maximele, în prima săptămână, cu mici variaţii de la o zi la alta a anului 2024, vor fi cuprinse între 5 până la posibil 13-14 grade.
La acest moment putem să apreciem că şi ziua de 6 ianuarie, de ziua Bobotezei, va fi mai caldă decât în mod obişnuit, dar cu siguranţă pe măsură ce ne apropiem de ziua respectivă vom actualiza informaţiile, însă estimările indică o probabilitate ridicată ca prima săptămână din noul an să fie o săptămână mai caldă decât în mod obişnuit”, a subliniat şefa ANM.
Zăpada va lipsi de Revelion, poate doar la alitudini de peste 1.500 de metri este posibil să ningă. Directorul ANM a mai precizat că 2023 are toate șansele să fie declarat cel mai călduros an din istoria măsurărilor meteorologice din România.
Recordul de căldură din această iarnă de 21 de grade a fost înregistrat în prima zi de Crăciun în Calafat, pentru ca mai apoi, a doua zi, stațiile meteorologice din Târgoviște să anunțe valori termice de 21 de grade Celsius.
Sunt toate șansele ca 2023 să fie declarat cel mai călduros an din istorie, în condițiile în care care simulările datelor măsurate de la 1 ianuarie și până în 26 decembrie 2023 confirmă faptul că anul în curs a depășit cu două grade recordul înregistrat în 2019.