Vești bune pentru agricultorii din România după ce Florin Barbu, ministrul Agriculturii, invitat la DC News, a vorbit despre rezultatele Programului Tomata și despre zecile de mii de euro pe care românii le pot primi de la stat pentru a crește legume.
Ministrul Agriculturii a explicat pentru DC News, care sunt rezultatele Programului Tomata. Potrivit acestuia, producția României a crescut cu 20%, iar exporturile s-au triplat. Oficialul a avut o discuție cu moderatorul Bogdan Chirieac.
Astfel, agricultorii din România pot primi prin PNS (Programul Național Strategic) sume de 70.000 de euro
„În momentul de față, pentru anul 2023 au fost 22.000 de beneficiari. Ce credeți? Din 22.000 de beneficiari, 9500 sunt cu vârstă sub 41 de ani. Când am identificat lucrul acesta, imediat rotița mea a mers mai departe. Eu am alocat 170 de milioane de euro pentru instalarea Tânărului Fermier, asta înseamnă tineri fermieri sub 41 de ani.
Toți acești bani, care sunt prin Programul Național Strategic, vor fi dați cu punctaj numai pentru partea de legumicultură, adică primesc 70.000 de euro pentru 1000 și 2000 mp de solarii pe care le au, de 35.000 de euro își cumpără echipamente de încălzit și de 35.000 combustibil pentru o perioadă de 3 ani ca să încercăm să producem aproape tot timpul anului legume în spații protejate. Acesta este programul prin care sunt sigur că în următorii ani vor fi legume în piețe și în magazinele din România, produse în România”, a explicat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acesta mai spune că Programul Tomata a crescut producția cu 20%, iar importul de tomate în România a crescut cu 9%. Mai mult, a crescut consumul de la 38.1 kg la aproape 50 kg de tomate pe cap de locuitor și s-au triplat exporturile de tomată din România.
Programul „Tomata” – ciclul I va fi suplimentat cu aproximativ 65 de milioane de lei, numărul beneficiarilor înscrişi în program, în acest an, fiind de aproape 22.088, a mai transmis zilele trecute ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
„În şedinţa de astăzi a fost adoptată o Hotărâre de Guvern privind continuarea şi îmbunătăţire a programului de sprijin a producţiei de legume, spaţii protejate, cunoscut sub denumirea de programul Tomata. În primul rând, hotărârea include o suplimentare a bugetului pentru tomatele din ciclul I cu aproximativ 65 de milioane de lei, astfel încât să acoperim toate cererile de plată depuse de fermieri pentru producţia de tomate din ciclul I. Bugetul creşte, aşadar, de la 292,9 milioane de lei la 327,9 milioane de lei. Avem şi un număr record de beneficiari înscrişi în program în acest an – aproape 22.088 de beneficiari. Prin această decizie adoptăm, astăzi, beneficiarii eligibili din Programul Tomata şi îi vom sprijini cu suma de 3.000 de euro pentru 1.000 de mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate”, a subliniat Barbu citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că, prin acelaşi act normativ, se asigură finanţarea pentru fermierii ce se vor înscrie în programul pentru 2023 – 2024, cu suma de 1.000 euro pe 1.000 mp cultivaţi cu tomate, ardei, castraveţi, fasole verde, salată, spanac şi ceapă verde.
„Condiţiile de eligibilitate prevăzute în actul normativ nu au fost modificate faţă de anul anterior (…) Fac precizarea că, în actul normativ, am stabilit ca perioadă de valorificare a producţiei să fie 20 octombrie 2023 – 31 ianuarie 2024, astfel încât să asigurăm prezenţa pe piaţa legumelor româneşti cât mai mult timp şi să oferim fermierilor timp suficient să-şi valorifice producţia. Bugetul pentru asigurarea finanţării pentru beneficiarii programului ce se va derula în perioada 2023-2024 este de aproximativ 110 milioane de lei”, a spus oficialul.
Conform datelor prezentate de către ministrul de resort, de la debutul programului „Tomata”, în anul 2017, şi până în prezent, s-au înregistrat 101.114 de fermieri beneficiari, care au primit un sprijin cumulat de aproape 1,4 miliarde de lei.