NEWS

20% dintre femeile însărcinate din România nu fac niciun control medical până la naștere

20 dintre femeile însărcinate din România nu fac niciun control medical până la naștere

În România, aproximativ 20% dintre gravide nu ajung la medic decât în momentul nașterii. Iar un procent destul de mare de gravide au o îngrijire prenatală incompletă.

Astfel că mortalitatea maternă din România este peste dublul mediei europene, avertizează dr. Luiza Maria Guzgă, medic specialist obstetrică–ginecologie și medicină materno-fetală, la clinica Femme Boutique Medical. Cercetările realizate de Unicef și de Banca Mondială relevă, potrivit dr. Luiza Maria Guzgă, și că România se află pe locul 2 în Europa la procentul de gravide minore, în 2019, 10% dintre copiii născuți aici provenind din mame adolescente.

„Situația ideală de urmărire a unei gravide începe împreună cu medicul de familie încă din primele săptămâni de sarcină. O gravidă ar trebui să vină la medic în sarcină de 6-8 ori pentru un minim de investigații și analize. Astfel vor fi depistate gravidele cu risc crescut și selectate pentru investigații mai amănunțite”, subliniază dr. Luiza Maria Guzgă, medic specialist obstetrică–ginecologie și medicină materno-fetală.

Dr. Luiza Maria Gugză a făcut parte din echipa celui mai cunoscut nume în medicină materno – fetală. Considerat părintele acestei discipline, profesor Kypros Nicolaides, la Kings College Hospital din Londra.

Dr. Luiza Maria Guzgă, medic specialist obstetrică–ginecologie și medicină materno-fetală, la clinica Femme Boutique Medical

Ce ecografii sunt imperios necesare în sarcină

Ecografiile necesare în sarcină, potrivit dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică – ginecologie la Femme Boutique Medical și doctor în științe medicale, sunt:

  1. Dupa testul pozitiv – o ecografie importantă pentru a exclude o sarcină extrauterină
  2. 11-13saptămâni și 6 zile – screening-ul pentru anomalii cromozomiale și complicații în sarcină împreună cu un set de analize uzuale de sânge
  3. Morfologia de trimestrul 2 pentru a depista malformațiile fetale
  4. 28 săptămâni – un alt set de analize specifice de sânge
  5. 32-36 săptămâni – Morfologia de trimestrul 3
  6. In ultimul trimestru, vizitele la medic ar trebui să fie efectuate lunar pentru evaluarea tensiunii arteriale și pentru a discuta întrebările, particularotățile și fricile pe care orice gravidă le are
  7. Un set de analize sânge înainte de naștere

După ce a studiat și a utilizat cele mai avansate echipamente medicale dezvoltate pentru femeile însărcinate, dr. Luiza Maria Guzgă speră că orice viitoare mamă din România să aibă acces, și în sistemul medical de stat, la toate investigațiile absolut obligatorii în sarcină: „Trebuie dezvoltat un sistem prin care să se asigure accesul facil tuturor gravidelor. Mai ales celor din zone defavorizate, la îngrijiri prenatale complete, performante și gratuite. Nu există nicio strategie de informare în sănătate la nivel național despre importanța urmării sarcinii. Spitalele nu sunt dotate cu centre de urmărire a sarcinilor cu risc crescut. Și nu sunt nici medici bine formați în medicina fetală, mai ales în orașele mici. Sper ca în curând, statul român să înțeleagă necesitatea screeningului obligatoriu și gratuit pentru anomalii cromozomiale în primul trimestru de sarcină și să investească în pregătirea medicilor români, aici în România.”, adaugă dr. Luiza Maria Guzgă.

         Mai multe imagini și detalii despre screeningurile necesare in sarcină se pot găsi pe: https://www.youtube.com/channel/UCEWvJ51u7pnV4Km-un23L0A sau pe http://femmeboutiquemedical.com/ro/.