NEWS

A murit Constantin I Năstase, cel mai longeviv veteran de război din România

A murit Constantin I Năstase cel mai longeviv veteran de război din România
SURSĂ FOTO: JURNALUL.RO

Constantin I Năstase, general de Brigadă în Retragere, a murit la vârsta de 108 de ani, el fiind cel mai longeviv veteran de război din România.

Bărbatul a luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, din iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944.

A luptat ca ofițer al Armatei Române în bătălia pentru Odessa și în confruntarea de la Cotul Donului.

A murit Constantin I Năstase. Veteranul a înființat Muzeul Cula Racovița

Constantin Năstase s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni și este absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. Bărbatul a fost profesor de matematică și fizică și a înființat Muzeul Cula Racovița, un loc care îi poartă numele.

VĂ MAI RECOMANDĂM ȘI: Modificări la plățile și încasările cash de la 1 noiembrie. Cum îți poți face cumpărăturile

„A părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare”

„O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE: Fabulos: Ce au transmis oficialii Europol după ce Dorian Popa a fost prins drogat la volan

Generalul Năstase a fost un adevărat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând în teatrul de război estic în perioada 1941-1944. A fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odesa și încercuirea de la Cotul Donului. Supraviețuirea sa în condiții extreme în timpul marelui război este o mărturie a forței sale interioare și a determinării de neclintit de a lupta.

Anul acesta a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Această onoare i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate în orașul Mioveni.

CITEȘTE MAI MULTE: Cele mai sigure orașe din România! Cinci dintre ele sunt în top 100 la nivel mondial

După încheierea războiului, Generalul Năstase și-a dedicat viața educației. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor de matematică și fizică. A lăsat o amprentă puternică asupra generațiilor de elevi pe care le-a format, împărtășindu-și cunoștințele și experiența sa de viață.

Printre realizările sale notabile se numără și înființarea Muzeului Cula Racovița. A adus o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale.

Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a administraţiei locale din Mioveni.

Ileana Voicu Ghinea este absolventă a Facultății de Jurnalism, din cadrul Univerității Media. A debutat în presă în anul 2004, în echipa Revistei Apropo, a lucrat și pentru Revista Pro TV Magazin, ... vezi toate articolele