Actorul William Shatner, din Star Trek, cea mai vârstnică persoană care zboară în spațiu, la al doilea zbor cu echipaj uman al navei New Shepard

Nava New Shepard, a companiei Blue Origin, fondată de Jeff Bezos, are, miercuri, al doilea zbor cu echipaj uman, iar actorul canadian William Shatner, cunoscut din rolul căpitanului Kirk, din serialul „Star Trek”, va deveni cea mai vârstnică persoană care ajunge în spaţiu.

Zborul companiei lui Bezos are loc cu o zi mai târziu decât era programat, el fiind amânat din pricina vântului puternic.

„Am auzit despre spaţiu de mult timp. Profit de ocazie să îl văd cu ochii mei. Ce miracol”, a transmis Shatner, printr-un comunicat emis în urmă cu doar câteva zile.

În al doilea zbor spaţial cu echipaj uman al Blue Origin, William Shatner, în vârstă de 90 de ani, este însoţit de trei persoane la bordul navei New Shepard: Audrey Powers, vicepreşedinte al Blue Origin; Chris Boshuizen, co-fondator al companiei Planet; Glen de Vries, director al corporaţiei franceze Dassault Systèmes.

Toți cei care vor zbura în spațiu s-au pregătit pentru acest zbor mai multe zile, deşi nu au vreo misiune de îndeplinit, deoarece sistemul rachetă-capsulă este automat.

La plecare, ei au fost însoțiți spre capsulă şi de Jeff Bezos, care i-a salutat pe fiecare în parte.

Bezos, fondatorul Amazon, a făcut parte din echipajul primului zbor, care a avut loc în luna iulie. Atunci a zburat în spațiu  împreună cu fratele său, Mark Bezos, femeia aviator Wally Funk, în vârstă de 82 de ani, şi de studentul olandez Oliver Daemen.

Călătoria de acum este estimată să dureze 10 minute, la fel ca și cea din vară, iar echipajul ei va ajunge puţin dincolo de Linia Karman, cunoscută ca graniţă a spaţiului – la 100 de kilometri deasupra Pământului.

Actorul William Shatner a jucat rolul căpitanului James T Kirk al USS Enterprise, în serialul original „Star Trek”, în anii 1960, iar mai târziu a apărut în câteva filme ale francizei. După anul 2000, el a fost recompensat cu trofee Primetime Emmy pentru rolurile din „The Practice” şi „Boston Legal”.

În 2013 a refuzat zborul cu Virgin Galactic pentru că i se cereau bani

În 2013, au apărut informaţii că  el ar fi refuzat oferta miliardarului britanic Richard Branson de a zbura în spaţiu cu Virgin Galactic, compania  care i-a dus pe fondatorul ei şi alte cinci persoane în spaţiu, cu doar câteva zile înaintea zborului Blue Origin.

Branson a declarat atunci, pentru The Sun, că acest lucru s-a întâmplat pentru că lui Shatner îi este teamă să zboare. Surpriza a venit în anul 2011, când actorul a declarat că a refuzat pentru că miliardarul i-ar fi cerut să plătească pentru călătorie.

Starul din „Star Trek” nu va fi primul din distribuţie care va părăsi planeta. În 2020, publicația The Times a scris că cenuşa lui James Doohan, care a interpretat rolul Montgomery „Scotty” Scott, a fost transportată, fără permisiune, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale în 2008, la trei ani după moartea actorului.

New Shepard, ce nu poate fi pilotată din interior, este botezată după Alan Shepard, care, în 1961, a devenit primul american ce a ajuns în spaţiu în timpul unui zbor suborbital ca parte a programului Mercury al NASA.

Cele mai noi ștri
Cele mai noi ștri
Știri din aceeași categorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.