Batalionul Azov este o grupare paramilitară apărută în urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Este cunoscut faptul că are viziuni de extremă dreaptă. A devenit una dintre motivațiile folosite de propaganda Kremlinului pentru invazia din Ucraina. În prezent, sediul principal al batalionului Azov este Mariupol, oraș aproape distrus de ruși.
Garda Națională a Ucrainei făcut publice mai multe filmări cu luptători ai batalionului Azov. Una dintre ele, devenită virală, este cel în care ung cu slănină gloanțele destinate să-i ucidă pe ceceni.
Batalionul Azov a fost implicat și în antrenarea militară a civililor în perioada de dinaintea invaziei rusești.
Unitatea de luptă a fost înființată în luna mai 2014, după anexarea Crimeei. Atunci, un grup de voluntari ultranaționaliști, Patrioții Ucrainei, s-a alăturat grupului neonazist Adunarea Național-Socialistă (ANS). Aceste grupuri erau cunoscute pentru acțiunile lor xenofobe, asaltând emigranții, comunitatea romă din Ucraina și pe cei care aveau opinii diferite de ale lor.
În noiembrie 2014, batalionul Azov a fost încorporat în Garda Națională a Ucrainei și a luptat împotriva forțelor separatise pro-ruse din Donețk. „Aceștia sunt cei mai buni luptători ai noștri. Cei mai buni voluntari ai noștri”, a spus Petro Poroșenko, pe atunci președintele Ucrainei.
În 2015, Andrei Diachenko, purtător de cuvânt al batalionului, a admis că există membri cu viziuni de extremă dreapta, dar a precizat că doar 10-20% dintre recruți sunt neonaziști. Unitatea a negat aderarea la ideologia nazistă, deși simbolurile naziste se regăsesc prinse de uniformele lor sau tatuate pe trupuri.
În ianuarie 2018, batalionul Azov a patrulat pe străzile din Kiev, sub pretextul că restabilește ordinea în capitala Ucrainei. Dar luptătorii au devenit violenți față de comunitatea romă și au atacat membri ai comunității LGBT.
Cu doar o lună înainte de invazia rusă, președintele Zelenski a promulgat o lege care incrimina actele antisemite, cu care s-au confruntat Ucraina în ultimii ani, cum ar fi desenarea zvasticii pe sinagogi sau marșuri de celebrare a conducătorilor naziști, potrivit Post of Israel.
Batalionul Azov a fost acuzat de încălcarea dreptului internațional umanitar, într-un raport din 2016 al Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU.
În raport au fost consemnate incidente din perioada noiembrie 2015-februarie 2016, când membrii batalionului au folosit clădiri civile pentru a-și depozita armele și au strămutat unii rezidenți după ce le-au jefuit casele.
Au fost acuzați și că au violat și torturat deținuți în regiunea Donbas.
În Congresul SUA au existat însă mai multe tentative de a numi batalionul Azov „o organizație teroristă străină”.
Tot în 2016, Facebook a etichetat batalionul Azov drept o „organizație periculoasă”, și orice postari ale acstuia au fost interzise pe platformele deținute de Facebook în 2019. În clasamentul Facebook, batalionul Azov se afla pe același nivel cu grupuri ca ISIS sau Ku Klux Klan.
După 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, Facebook a anunțat că renunță la interdicție, având în vedere că membrii Azov săi participă la apărarea Ucrainei.