NEWS

Ajutorul de încălzire va intra pe 20 februarie. Plățile se vor face prin Poşta Română

Ajutorul de încălzire va intra pe 20 februarie. Plățile se vor face prin Poşta Română

Ajutorul de încălzire va intra pe 20 februarie. Plățile se vor face prin Poşta Română. Plățile pentru ajutorul de încălzire al celor cu venituri mici vor fi făcute prin Poșta Română, deoarece aceasta are structuri în mediul rural.

Întrebat de ce a fost aleasă Poşta Română pentru acest serviciu, Boloş a explicat că instituţia este singura care are structuri în mediul rural. Poșta Română este singura entitate care prin serviciile de mandat poştal are posibilitatea ca orice factură care se emite de furnizorul de energie să fie plătită. De la factura de curent, de gaz, lemne de foc, gazul lichefiat.

„Sunt peste 7.200 de cititoare optice pentru care este în curs de încheiere contractul de achiziţie, termenul de livrare este de 20 de zile. Deci practic tot ce înseamnă echipamentele necesare pentru ca această citire a facturilor să aibă loc direct de către poştaşi şi să nu mai avem nevoie ca beneficiarul să meargă la oficiul poştal. E nedrept să creăm cozi la oficiile poştale. Am gândit în detaliu aceste mecanisme pentru ca oamenii să aibă acces la bani”, a afirmat ministrul. Marcel Boloș spune că că 20 februarie este termenul limită pentru virarea banilor. „Data de 20 februarie este termenul. Aceste cititoare vor fi la dispoziţia oficianţilor poştali. Vineri am fost la Poşta Română, am stat de vorbă personal inclusiv cu directorii teritoriali pentru a înţelege ce probleme mai sunt pentru ca mecanismul să funcţioneze”, a precizat Boloş.

Plăţile vor fi făcute prin cititoare optice cu care vor fi dotaţi poştaşii, iar banii vor intra pe 20 februarie, a declarat ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloș, la Digi24.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună, pentru gaze naturale; 500 lei/ lună, pentru energie electrică sau 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Prima condiție pe care românii trebuie să o îndeplinească pentru a primi ajutorul este ca venitul net lunar pe fiecare membru al familiei din care face parte să fie mai mic de 1.386 de lei, iar în cazul persoanelor singure, venitul net lunar trebuie să fie maxim 2.053 de lei.